Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одржан 9. Сајам образовања у Чајетини (видео)

Јуче је одржан 9. Сајам образовања „Занимање, знање, звање“ у Дому културе у Чајетини, у организацији ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат, а уз подршку основне школе „Димитрије Туцовић“ Чајетина и „Саво Јовановић Сирогојно“.

Мали матуранти се налазе пред великим изазовом: коју школу одабрати и да ли она, касније, одређује њихов професионални пут? Сајам образовања, који већ девет година организује ОШ „Миливоје Боровић „ из Мачката, намењен је будућим средњошколцима, да би се кроз презентације, занимљиве огледе, разговоре са професорима, боље упознају са понудом средњих школа и њиховим образовним профилима.

„Циљ нам је да се свим ученицима осмог разреда представимо све средњошколске профиле. Мислим да ће им ово бити један добар услов да виде шта могу да упишу, али и да одлуче чиме желе да се баве“, рекла је Ана Ристановић, директорка ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат.

И ове године своје образовне профиле, поред шест ужичких школа, представиле су и, УТШ из Чајетине, Пољопривредна школа из Пожеге и Шумарска школа из Краљева.

„Представићемо се једним лепим спотом који смо снимили, затим часописом „Корак“, и флајерима, тако да буду доступни свим родитељима и ученицима. А представићемо и своје ваннаставне активности, које наша школа упражњава“, каже Јелена Марић, директорка УТШ Чајетина.

„Ове године уписујемо два профила у четвртом степену: пољопривредни техничар и ветеринарски техничар. У трећем степену уписујемо: цвећаре, вртаре,пекаре, месаре и руковалац механичар пољопривредне технике“, Данијела Негројевић, Пољопривредна школа Пожега.

„Шумарски техничар је наше основно занимање у које уписујемо 60 ученика ове школске године,на располагању су и смерови: техничар пејзажне архитектуре, техничар за ловство и рибарство, шумар и оператер за израду намештаја. Све су ово занимања која су у хармонији са природом, и верујем да ћемо међу овом децом наћи оне који желе да упишу ову школу“, Горан Бијанић, Шумарска школа Краљево.

Медицинска школа за коју влада велико интересовање, представила је своје образовне профиле, као и потребнан број бодова по смеровима, али и остале предсности које карактеришу ову школску установу .

„Свака школа ће да истакне своје предности, а наше су: хуманост, племенитост, тимски рад, одличан однос између ученика и наставника, модерна школска зграда, стручност свих кадрова. Што се Медицинске школе тиче, традиционално и ове године уписује 6 одељења: два одељена медицинских сестара – техничара, једно одељење фармацеутских техничара, по једно одељење зубних техничара,педијатријских сестара и козметичких техничара“, Оливера Шопаловић, Медицинска школа Ужице.

Шта осмаци мисле о оваквом догађају, и коју школу би волели да упишу, за Златибор прес су говорили: Сања Војиновић, Јована Крејовић и Јован Анџић.

„Дуго сам размишљала коју ћу школу да упишем, и одлучила сам се за Угоститељско туристичку школу у Чајетини, смер туристички техничар“, Сања Војиновић, ОШ „Миливоје Боровић“, Шљивовица.

„Сајам образовања ћу пропратити са великом жељом , али нисам сигурна да ће утицати на моју одлуку да упишем математичку гимназију, јер је то једино што би уписала“, Јована Крејовић, ученица ОШ „Миливоје Боровић“ ,Мачкат.

„Још увек се двоумим шта ћу уписати, можда ми овај сајам помогне при доношењу одлуке. Волео би да упишем или језичку гимназију, или неки смер из Економске школе“, Јован Анџић, ОШ „Миливоје Боровић“, Мачкат.

Овај догађај, који сваке године окупља све више ученика и родитеља, представља део активности тима за професионалну орјентацију ученика који интензивно ради током целе школске године са ученицима седмог и осмог разреда.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“