ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одржан 17. Сеоски вишебој у Јабланици

Чајетина – У недељу 16. јуна у селу Јабланица, најпространијем српском селу, одржан је 18. сеоски вишебој, традиционална манифестација која представља такмичење у старим занатима, вештинама и спортовима.

Као и сваке године ова манифестација је имала богат културно – уметнички програм, док су у спортском делу најбољи били: Урош Милићевић у дисциплини скок у даљ, Стефан Петковић бацање камена с рамена, Лазар Ћирковић у превлачењу кличка, Небојша Вранићну дисциплини скок у вис из места, док је Никола Баковић био најбољи у превлачењу руку у суножном ставу. У трци коња најуспешније је било грло Кристијан Радовића док је екипа “Рибашевина” победила у превлачењу конопца. У ручном стругању дубећом тестером прво место је освојила екипа у саставу Мића Радовић, Славиша Радовић и Борислав Јанковић док је у престругивању тестером кладаром најбржа била екипа Владана и Николе Бакића.

У вучи на влаци коњском запрегом у једнопрегу најуспешније је било грло Горана Дучића, у двопрегу пар Кристијана Радовића, док су у вучи на влаци воловском запрегом победили волови Анџић Милорада.

У оквиру Сеоског вишебоја одржавају се и „Катран дани“. Ове године катраница је потпаљена у петак 14. Јуна. Катран дани чувају традицију процеса печења катрана, који се производио у овом крају три века у назад.

Манифестацији је присуствовало близу 3000 посетилаца, мештана златиборских села, као и села из околине, али и знатижељних туриста који раније нису имали прилику да се упознају са традиционалиним наслеђем овог краја. Посебно радује учешће младих, као такмичара и као посматрача, што показује да ће се ова традиција успешно неговати и у будућности.

Организатор манифестације је Туристичко удружење Јабланица, уз помоћ Месне заједнице Јабланица, Туристичке организације Златибор, Културног центра Чајетина, Комуналног јавног предузећа „Златибор“ Чајетина. Покровитељ је општина Чајетина.

 

Извор: ГЗС
Фото:ТОЗ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице