ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Одржан 16. Сеоски вишебој у Јабланици (ФОТО)

У недељу 19. јуна у селу Јабланица, најпространијем српском селу, одржан је 16. сеоски вишебој, традиционална манифестација која представља такмичење у старим занатима, вештинама и спортовима.

Нумером “Златиборе мој зелени боре” у изводјењу трубачког оркестра Милована Милаћевића започет је свечани програм. На почетку се обратио Вукомир Божанић, у име организатора, Туристичког удружења Јабланица. Присутнима је пожелео добродошлицу, захвалио се општини Чајетина, која из године у годину даје подршку организовању манифестације и поздравио госте из општине Рудо и општине Кнић. Он је подсетио како је први сеоски вишебој у Јабланици одржан 2006. године и изразио задовољство што је након 17 година ова манифестација израсла у једну од најпознатијих и најпосећенијих манифестација сеоског типа у Србији.

Присутне је поздравио и председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, речима: “Добар дан чувари српског села и традиције!”. Истакао је да је ово најбољи начин да се сачува село и традиција, потом је и свечано отворио програм манифестације.

Уследио је богат културно – уметнички програм.

У спортском делу програма најуспешнији су били: Урош Милићевић у дисциплини скок у даљ, Марко Пурић бацање камена с рамена, Милош Ђурђић у превлачењу кличка, Александар Драговић у дисциплини скок у вис из места, док је Марко Пурић био најбољи у превлачењу руку у суножном ставу. У трци коња најуспешније је било грло Лолан Власилија Планића, док је екипа “Златиборци” победила у превлачењу конопца. У ручном стругању дубећом тестером прво место је освојила екипа у саставу Славко и Мирко Вујовић и Милосав Дидановић, док је у престругивању тестером кладаром најбржа била екипа Лјуба и Радојице Бакића.

У вучи на влаци коњском запрегом у једнопрегу најуспешније је било грло Путаљ Ивана Зорића, у двопрегу пар Путаљ-Вихор Ивана Зорића, док су у вучи на влаци воловском запрегом победили волови Рушко и Баља Лјубомира Анџића.

У оквиру Сеоског вишебоја одржавају се и „Катран дани“. Ове године катраница је потпаљена у суботу 18. јуна, а дан касније свечано ју је отворио заменик председника општине Чајетина, Милоје Рајовић. Катран дани чувају традицију процеса печења катрана, који се производио у овом крају три века у назад.

Манифестацији је присуствовало близу 3000 посетилаца, мештана златиборских села, као и села из околине, али и знатижељних туриста који раније нису имали прилику да се упознају са традиционалиним наслеђем овог краја. Посебно радује учешће младих, као такмичара и као посматрача, што показује да ће се ова традиција успешно неговати и у будућности.

Организатор манифестације је Туристичко удружење Јабланица, уз помоћ Месне заједнице Јабланица, Туристичке организације Златибор, Културног центра Чајетина, Комуналног јавног предузећа „Златибор“ Чајетина. Покровитељ је општина Чајетина.

ТО Златибор

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА