ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одређена прецизна траса аутопута до Црне Горе: Ево куда тачно пролази дионица преко Пештери

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је ставило на јавни увид Нацрт просторног плана подручја посебне намјене инфраструктурног коридора Београд-Јужни Јадран, дионица Пожега-Бољаре.

Будући аутопут, чији је један дио, од Пожеге до Дуге Пољане почео да се гради 2022. године, пролазит ће Долином Моравице, између падина Јавора и Голије, преко Пештерске висоравни до границе са Црном Гором, преноси еКапија.

Планирана деоница аутопута Пожега-Бољаре представља наставак аутопута Милош Велики на правцу Пожега-Ариље-Иваница-Сјеница (Дуга пољана)-Бољаре.

Коридор аутопута почиње после петље “Прилипац”, која припада дионици аутопута Пожега-Котроман, пружа се ка југу долином реке Моравице по равничарском и благо брдовитом терену, док послије Ивањице улази у планински предео и пролази између падина Јавора на западу и Голије на истоку те се пење на Пештерску висораван, којом се у правцу југа пружа до Дуге Пољане и граничног пријелаза Бољаре.

Граница Просторног налази се на дијеловима територија општина Пожега – катастарске општине Горобиље, Лопаш, Милићево Село, Пилатовићи, Прилипац; Ариље – КО Ариље, Богојевићи, Вигоште-Поглед, Вирово, Грдовићи, Драгојевац, Латвица, Миросаљци, Ступчевићи, Трешњевица, Церова; Ивањица – КО Бедина Варош, Братљево, Будожеља, Васиљевићи, Грлеђица, Дубрава, Ерчеге, Ивањица, Комадине, Косовица, Мана, Медовине, Прилике, Радаљево, Ровине, Рокци, Свештица, Смиљевац и Шуме; и Сјеница – КО Бољаре, Брњица, Буђево, Врсјенице, Гошево, Долиће, Драгојловиће, Дражевиће, Дујке, Житниће, Зајечиће, Камешница, Кијевци, Крће, Раждагиња, Расно, Рашковиће, Ступ, Тузиње, Угао, Цетановиће и Штаваљ.

Коридор аутопута се највећим дијелом пружа ван подручја насеља, док мањим дијелом тангира грађевинска подручја Ариља и Ивањице.

Планирана траса аутопута је подијељена на једанаест дионица, укупне дужине од 106,3 км. Планиран је прелиминарни коридор аутопута у дужини од 86,71 км и ширини од 1.000 м за деонице 2-9 и дионицу 11, те коридор аутопута у дужини од 19,59 км и просјечној ширини од 200 до 300 м за дионице 1 и 10.

Коридор се завршава додатном зоном граничног пријелаза “Бољаре”, чије техничко рјешење ће бити накнадно дефинисано, наведено је у плану који су израдили Институт за архитектуру и урбанизам Србије, Југословенски институт за урбанизам и становање и ЈП Завод за урбанизам Ниш, у сарадњи са обрађивачима идејног пројекта Цхина роад анд бридге цорпоратион, огранак Београд.

Инвеститор израде просторног плана је ЈП Путеви Србије.

Аутопут је планиран са најмање двије саобраћајне траке и једном зауставном траком за сваки смјер, а пројектован је за брзину од 100 км/х до 120 км/х.

Наведена подјела трасе аутопута на 11 дионица је условна, наводи се у плану у којем стоји и да ће дионице 1 и 10 имати укупно 21 мост и три тунела.

Петље

Овим просторним планом утврђен је положај сљедећих планираних денивелисаних раскрсница (петљи), и то:

1) Денивелисана раскрсница “Ариље” на стационажи км 150+300, у функцији везе са постојећим државним путем ИБ реда број 21, општинским центром Ариље и околним насељима и привредно-индустријским зонама;

2) Денивелисана раскрсница “Ивањица” на оријентационој стационажи км 167+000, у функцији везе са постојећим државним путем ИБ реда број 21, општинским центром Ивањица и околним насељима и привредно-индустријским зонама;

3) Денивелисана раскрсница “Међуречје” на оријентационој стационажи км 185+800, у функцији везе са постојећим државним путем ИИА реда број 197 и посредно преко њега са подручјем Парка природе Голија, као и постојећим државним путем ИБ реда број 30 и даље ка истоку и клисури Ибра;

4) Денивелисана раскрсница “Дуга Пољана” на стационажи км 220+800, у функцији везе са постојећим државним путем ИБ реда број 29, и посредно преко њега са општинским центром и ширим подручјем Сјенице, подручјем Специјалног резервата природе “Увац” и Новом Вароши на западу, односно са Тутином и Новим Пазаром на југоистоку;

5) Денивелисана раскрсница “Карајукића Бунари” на оријентационој стационажи км 240+000, у функцији везе са постојећим државним путем ИИА реда број 197 и постојећим државним путем ИИА реда број 202 и посредно преко њих са Сјеницом на сјеверозападу и Тутином и Новим Пазаром на истоку.

Одморишта и паркиралишта
У коридору аутопута планирани су сљедећи садржаји за кориснике аутопута: – услужни центар “Ариље” на стационажи км 148+600 обострано; – паркиралиште “Трешњевица” на оријентационој стационажи км 161+600 обострано; – паркиралиште “Ивањица” на оријентационој стационажи км 181+500 лијево; – паркиралиште “Рокци” на оријентационој стационажи км 187+800 десно; – паркиралиште “Брњица” на стационажи км 217+600 обострано; – одмориште “Бољаре” на оријентационој стационажи км 227+600 обострано у зони граничног прелаза “Бољаре”.

Путни правац Београд-Јужни Јадран, подсећа се у документу, представља крак Транс-европске магистрале (ТЕМ) који на подручју Републике Србије и Републике Црне Горе повезује основни правац ТЕМ-а (од Гдањска до Атине и Истанбула) са Јадранским морем.

У оквиру примарне мреже путева овај путни правац треба да преузме даљинске токове са постојећих државних путева ИБ реда број 21 (Нови Сад-Ваљево-Ужице-Бијело Поље) и број 22 (на делу Београд-Чачак), као и пута М-2 (на дијелу Бијело Поље-Подгорица-Јадранско море), новоди се у плану.

Додаје се да овај коридор повезује Централну и Југозападну Србију, а кроз повезивање луке Бар са луком Београд на Дунаву повезује Подунавље са Медитераном. Јавни увид траје до 9. јула.

Извор: ЕеКапија

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику