24.4 C
Uzice
октобар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

„Odraz, prag i dom“ u užičkom Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju u Užicu otvorena je izložba slika Miljane Drašković. Delima koja su nastala u protekle dve godine, užička umetnica obeležava tri decenije rada.

Raskošni kolorit svojstvo je kako ranijih, tako i dela iz ciklusa „Odraz, prag i dom“, premijerno predstavljenih Pančevcima u Muzeju gde je Miljana Drašković, prvi put, zvanično izlagala pre tri decenije.

„Ova tri ciklusa bogata su simbolima koja negde svakom posmatraču pružaju mogućnost raznorodnog tumačenja umetničkog dela onako kako on to vidi i shvata ili doživljava“, kaže autorka.

Tako umetnica figurama obnaženih žena u ciklusu „Odraz“, isečcima enterijera koji odišu spokojem u ciklusu „Dom“, kao i delima iz opusa „Prag“ sa motivima nadgrobnih spomenika i cipelama u prvom planu, navodi na promišljanja i preispitivanja istinskih vrednosti.

Narodni muzej Užice

Narodni muzej Užice

„Ova je presek tri ciklusa slika koji su lični, dopustila sam sebi da zadnjih četiri do pet godina zavirim malo u svoju najdublju dubinu i potpun je zaokret u odnosu na sve što sam do tada radila“, kaže Miljana Drašković.

Izložbom u Muzeju, otvorenoj do kraja marta, Miljana počinje obeležavanje tri decenije umetničkog stvaralaštva, jubilej koji će krajem godine zaokružiti retrospektivnom izložbom.

Izvor:RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pomeranje kazaljki u noći između subote i nedelje

Oglasna Tabla

Asfaltirano pet putnih pravaca u Gorjanima

Oglasna Tabla

Javni poziv za sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje u 2019. godini

Oglasna Tabla

Skandal u Arilju-Došli da odigraju humanitarnu akciju dočekale ih zaključane prostorije stadiona

Oglasna Tabla

Akcija prikupljanja otpada na Tić polju

Oglasna Tabla

Novi Zakon od decembra: Nemaš dokaz o poreklu imovine, porez 75 procenata

Oglasna Tabla

Nebojša Đurić – Volja je pokretač svega

Oglasna Tabla

Objavljen poziv za nabavku i ugradnju postrojenja i opreme za energetsku sanaciju / rekonstrukciju objekata u Paraćinu, Kruševcu i Užicu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za sredu – 22. oktobar

Oglasna Tabla