ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одлични услови за сезонске раднике, али има једна мана

Сезона на приморју је већ увелико почела, а сезонским радницима су обезбеђене и добре зараде.

Највећи број сезонских радника из Србије већ је отишао да ради негде на приморју у Хрватску, Грчку, БиХ, Албанију, а судећи по актуелним огласима, нуде се и добре плате – 1.500 евра за конобарисање у Грчкој или Словенији, а у Хрватској нешто више од 1.000 евра.

„Конобарисање је традиционално у овом периоду тражено у иностраним државама, оно је и све плаћеније што је у складу са економским променама. Ове године су, на пример, у Црној Гори већ од јануара почели да се појављују огласи са позивом за овом врстом радника јер су потребе све веће“, објашњава менаџер за односе с јавношћу компаније Инфостуд Милош Турински.

Послови су углавном сезонски, али је потреба и интересовање велико због тога што је најчешће тим људима све обезбеђено.

„Компанија често покрива трошкове транспорта, нуди бесплатан смештај и два до три оброка дневно“, објаснио је Турински. Радно време им је махом двократно, од јуна до средине септембра већина ради без слободног дана.

„Немате додатне трошкове па након тог периода изађете са чистом зарадом, али се и доста ради“, објаснио је саговорник.

Људи хоће више да зараде па се враћају кући и са више хиљада евра, али они не јуре да остану у некој од земаља у региону, за то им више одговара западна Европа, додао је Турински.

„Ако одлазите на те сезонске послове, ви желите да зарадите више и да живите пристојније, односно у бољим условима, а што се тиче људи у Србији њих највише интересује Немачка“, каже он.

Сезонски периоди обично подразумевају повећан туристички промет, што доводи до веће потражње за услугама у ресторанима, кафићима и хотелима. Туристи и посетиоци често имају више расположивог новца за трошење током одмора, што повећава промет у угоститељским објектима.

„У иностранству су плате веће па се људи чешће пријављују на те огласе и то најчешће у неку од нама суседних земаља“, рекао је Турински.

Поред свих бонуса, на пример, у Словенији су овакви послови оквирно плаћени 1.500 евра месечно, а конобар наравно задржава бакшиш, док је у Србији распон просечне плате за овај посао углавном доста мањи, нешто између 40 и 90 хиљада динара. Трајање посла може бити четири месеца или дуже, зависно од успешности кандидата, додао је саговорник „Нове“.

Он је објаснио да, што се самих услова тиче, послодавци су ти који их одређују и обезбеђују, али људи треба да се информишу да би знали шта да очекују односно какво је реално стање. Словенци и Хрвати су конкурентнији у том смислу да нуде боље услове од Црне Горе.

„Они јуре за кадром јер је велика конкуренција, а треба узети у обзир и да време од априла до октобра није мали период који треба да се покрије. Угоститељи чешће запошљавају млађе људе и наравно да траже квалификоване раднике, али се до њих не долази лако“, рекао је наш саговорник.

Стандардан опис посла конобара подразумева: испраћивање гостију до стола, давање менија, помагање у одабиру хране и пића, прихватање и достављање поруџбина. Вршење инспекција и чишћење трпезаријских и сервирајућих простора ради одржавања чистоће и правилног постављања. Припремање и послуживање напитака као и прављење обрачуна и издавање рачуна гостима.

Поред конобара, кувари, репционери, хостесе и грађевинари су такође међу најтраженијим радницима у летњој сезони.

Извор: Мондо

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице