21 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ODLIČNA SARADNJA PRIVREDE I ŠKOLA U UŽICU

Užice, 11. septembar 2017. godine – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je karavan „Duh mladosti“ posetio Užice u cilju promocije dualnog i preduzetničkog obrazovanja, kao i značaja te vrste obrazovanja za Srbiju.

Ideja karavana je i edukacija o važnosti preduzetničkog obrazovanja u sistemu visokoškolskih institucija u okviru nacionalnog modela studentske prakse u okviru projekta „Moj grad, moj izbor, moja karijera“.

Posetioci su imali priliku da na licu mesta čuju detaljne informacije o dualnom obrazovanju, o saradnji škola i privrede u Užicu, kao i o značaju ove veze kako bi mladi ljudi završavali školu sa visokim kompetencijama i bili cenjeni na tržištu rada. 

Takođe, naši mladi će biti u mogućnosti da razviju svoju ideju kroz projektno obrazovanje.

Savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić izrazila je u obraćanju uverenje da će mladi koji se školuju po dualnom obrazovanju postati vrhunski stručnjaci u svom zanimanju.

Kada smo pre godinu dana počinjali bili ste među prvima. Dostižni u kvalitetu profila u oblasti drvne industrije, prestižni u rezultatima. Privilegovani ste da dobijete priznanje od dr Ursule Renold, jedne od najvećih eksperata iz Švajcarske, istakla je Grujić. 

Danas ste graditelji novog profila u oblasti metalske industrije. Graditelji, kreatori, utemeljivači, ali od svega najvažnije stekli ste poverenje roditelja i učenika koji će u našim domaćim fabrikama iz ova dva područja rada unapređivati proizvodnju i držati čvrsto Užice i zapadnu Srbiju na liderskom tronu u dualnom i preduzetnučkom obrazovanju, dodala je ona.

U ime partnera Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore Srbije, prisutnima se obratila direktor Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević, koja je poručila da je cilj da što više privrednih subjekata bude uključeno u dualni model obrazovanja i uopšte u dobru saradnju sa srednjim stručnim školama, jer je ovakav vid saradnje zapravo u funkciji privrednog rasta i razvoja. 

Prema njenim rečima, ovakav vid obrazovanja doprinosi tome da đaci kroz učenje u realnom radnom okruženju usvoje potrebna znanja, razviju veštine i preduzetničke sposobnosti i tako jednostavnije, lakše i brže dođu do posla.

Predsednik Skupštine Užica Branislav Mitrović ocenio je da Užičani i grad Užice šalju poruku podrške preduzetništvu i dualnom obrazovanju, duboko svesni značaja ove manifestacije i ovog projekta za budućnost naše zemlje i dece. 

Direktor Tehničke škole Dragan Tucaković istakao je da je dualno obrazovanje prepoznato kao primer dobre prakse.

Naš prvi i najznačajniji partner su kompanije koje su nas od 2013. godine pratile na ovom putu u drvnoj industriji i metalskom kompleksu, a bez njihove vere u ovaj model i želje da reše problem nedostatka kvalifikovane radne snage ovoga ne bi ni bilo, istakao je Tucaković.

Direktor Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ Ivan Marić najavio je uvođenje novih profila po dualnom obrazovanju od sledeće školske godine.

Obrazovni profil modni krojač se ove godine prvi put pojavio u našoj školi. Nadam se da će predstavnici tekstilne industrije dobiti dobre radnike, a mi dobre đake, rekao je Marić.

U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravio Ilija Mirosavljević, koji je istakao značaj ovog projekta.

U okviru karavana održana je i panel-diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja, na kojoj su učestvovali savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, direktor Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević i direktor Tehničke škole Dragan Tucaković. 

Na diskusiji su se predstavile i škole uključene u dualno obrazovanje, kao i predstavnici kompanija uključenih u ovaj vid obrazovanja.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3 na 3, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečjeg parka ili sportskog igrališta po želji, ističe se u saopštenju.

Izvor:srbija.gov.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla