OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Odlična poseta festivala „Deca među narcisima“ (VIDEO)

Tradicionalna maanifestacija „Deca među narcisima“ održana je u Domu kulture u Čajetini dodelom nagrada za najbolje na literarnom konkursu. Sa decom su se družili gosti festivala dečiji pesnici Ljubivoje Ršumović, Mirjana Ranković Luković, kum festivala Tode Nikoletić i gost iznenađenja Andrija Milošević.

Dečija graja i stihovi poezije za decu ispunili su Dom kulture na ovogodišnjoj manifestaciji „Deca među narcisima“. Na literarni konkurs ukupno je stiglo oko 340 radova, nagrađeno je 27 radova a prva mesta u kategorijama proze i poezije za niže i više razrede osvojili su Nađa Pajkić, 4/5 OŠ „Nikola Tesla“ Beograd, Marija Jeremić, 6/2 OŠ „Mile Dubljević“ Lajkovac, Natalija Veljković, 4/2 OŠ „3. oktobar“ Bor, Filip Mitković, 7/2 OŠ „Vasa Čarapić“ Beli Potok. Devet tema za konkurs odredio je kum festivala dečiji pesnik Tode Nikoletić.

„Lepa mesta mogu biti još lepša ako im deca dolaze u pohode. Ovo što se dogodilo u Čajetini je penjanje na Olimp literarnog stvaralaštva i što je najvažnije, novo cvetanje i smislu kulture, odgovornosti prema deci i stumilacije. Čovek ako ne stvara, nije ništa, između ostalog, a najvljžnije stvaranje je upravo to gde duh dolazi do izražaja, gde dolazi ona posebnost koju čovek nosi u sebi i svoje unutrašnje porive,

kaže dečiji pesnik Tode Nikoletić. Organizatori su zadovoljni posetom, a značaj manifestacije je veliki, naročito jer se održava u manjem mestu.

„Od početka, kada je Mihajlo Ćupović osmislio ovaj festival, zahvaljujući poznanstvu sa mnogim drugim pesnicima, oni su dolazeći ovde, a dešavanje je bilo u sportskoh hali, samim tim su navodili ljude da dođu, da vide prvi put pesnike koji žive u njihovim čitankama i ovako uživo. Nadam se da će ovaj festival trajati dugo, dugo, treba ga negovati. Ovde u Čajetini je ovoga dana centar jednog velikog kulturnog dešavanja, a to znači roditeljima i deci,“

kaže zavičajni pesnik Mirjana Ranković Luković. Novu generaciju, a i one koji su na njegovom stvaralaštvu odrasli, zabavili su stihovi Ljubivoja Ršumovića. Proslavljeni autor naglasio je da su ovakvi događaju važni jer podstiču dečiju kreativnost.

„Decu okuplja poezija. Ne samo poezija, nego i pesnici. Deca vole poeziju koju piše ova generacija sad posle Duška Radovića. To je zapravo poezija koja afirmiše igru kao imperativ, imperativ detinjstva. Deca instinktivno to osećaju, da je ta poezija koja izmišlja svog pesnika, njihova poezija,“

rekao je Ršumović. Gost iznenađenja bio je glumac Andrija Milošević koji se družio sa decom i predstavio svoju knjigu „Medved Rajko i pčela Darko“.

„Ja obožavam da se družim sa decom, to mi je nešto najmilije, sve druge manifestacije su mi dosadne. Zanimljive su mi ove koje imaju veze s decom, koje popularišu decu, posebno danas kada je bila puna sala i deca su pomno pratila. Jedinstvena prilika kada decu motivišemo da se bave pravim stavrima, zaboravljenim pravim stvarima, da ispolje svoju kreativnost, vaspitanje, pamet a ne ono što 99% gledaju na televiziji, „

kaže Milošević. Ove godine „Deca među narcisima“ održana su u junu umesto u maju zbog epidemije korona virusa, a svi autori nagrađenih radova dobili su knjige gostiju festivala, kao i poklon vaučere od sponzora i ulaznice u zabavne parkove na Zlatiboru. Nakon dodele nagrada organizovan je koktel za učesnike u Dino parku.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pala krv u Užicu: Žestok sudar glavama fudbalera Zlatibora i Vojvodine

Oglasna Tabla

Nikola Selaković novi ministar spoljnih poslova

Oglasna Tabla

Lažni organski proizvodi se najviše prodaju na pijaci

Oglasna Tabla

Visočka banja – izuzetno termalno bogatstvo kod Arilja

Oglasna Tabla

Vesnić kažnjen pet sati posle trke: Prednost nad Galašom se istopila sa 21 na šest poena!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 25. oktobar

Oglasna Tabla

Zimsko radno vreme Stopića pećine

Oglasna Tabla

Zvanično 757 novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule

Oglasna Tabla

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljku na satu pomeramo jedan sat unazad

Oglasna Tabla