“Пуно тога смо урадили, започели важне и планирали нове пројекте. Пуно посла је и наредне године пред нама. Предложени буџет јесте важан корак да реализујемо све оне стратешке циљеве и приоритете које смо дефинисали. Када погледамо структуру предложеног буџета, видимо да он покрива све области важне за наше грађане и да је уравнотежен, социјално одговоран и развојног карактера”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, образлажући прдлог буџета за 2024. годину, који су усвојили одборници на данас одржаној 30. седници Скупштине града Ужица.

Према њеним речима буџет у износу од 5,44 милијарди динара резултат је одговорне политике, реалног планирања и сарадње са свим корисницима буџета и грађанима. Међу најважнијим приоритетима су брига о здрављу Ужичана, заштита животне средине, као и енергетска ефикасност

“Сигурни смо да нас наредне године очекује почетак радова на реконструкцији Здравственог центра и Опште болнице. То су капитални пројекти које финансира наша држава, а ми смо определили део средстава као наше учешће. Настављамо са улагањима бринући, пре свега, о здрављу наших људи. Увећали смо средства намењена заштити животне средине. Реализација капиталних пројеката, Обилазнице и Постројења за пречишћавање отпадних вода ће, између осталог, унапредити и стање наше животне средине. Последњих година и уз подршку државе издвајамо значајна средства за мере енергетске ефикасности. Субвенције намењене нашим домаћинствима доносе не само мање рачуне и уштеде за наше људе, оне такође значе и чистији ваздух. За наведено, значајни су и сви пројекти и улагања у области комуналне инфраструктуре, односно наставак изградње комуналне инфраструктуре, даље ширење водоводне мреже, пројекте фекалне и кишне канализације у свим деловима града и у сеоском подручју”.

Средства су увећана на свим позицијама, па је за за програм социјалне и дечје заштите предвиђено више од 196 милиона динара, а истовремено увећавају се и средства за новорођење бебе, незапослене породиље, мајке са троје и више деце. Ту су и издвајања за ђаке прваке, као и додатно увећана средства за ученике и студенте.

“Буџетом смо предвидели 540 милиона динара за функционисање Предшколске установе. То је око 10% нашег буџета. Поред тога, планирали смо 65 милиона за завршетак градње новог вртића на Царини. Такође, планирана су и 32 милиона динара за реконструкцију вртића Невен. Верујем да ћемо током године обезбедити додатна средства за улагагања и у друге објекте. Поносни смо на први сеоски вртић у Карану, али и на будући вртић у Кремнима, као и на вртић који је у плану у Злакуси. Брига о најмлађима јесте и биће наш приоритет. Зато и одвајамо ова средства у нашем буџету, зато додатно помаже и наша држава”, истиче градоначелница.

Око 250 милиона динара опредељено је за редовно функционисање основног и средњег образовања а овим буџетом планирана су средства за завршетак реконструкције Прве основне школе Краља Петра II. Такође, за функционисању установа културе, редовне програме и нове пројекте, програме, пројекте и манифестације у оквиру пројекта “Ужице престоница културе Србије”, као и инфраструктурна улагања у установама намењено је око 700 милиона динара. Значајно увећање бележи се и на позицији за спорт па је тако  у делу намењеном финансирању Спортског савеза, клубова, спортских манифестација планирано 137 милиона динара. Поред тога, предвиђено је и додатних 20 милиона динара за спортску инфраструктуру у сусрет организацији МОСИ.

“Следеће године увећавамо директне субвенције за наше пољопривреднике на 50 милиона динара али и настављамо са програмом додатног повољног финансирања пољопривредника. Више ћемо инвеститрати у путну инфраструктуру у свакој сеоској месној заједници. Одвојили смо средства за развојне пројекте у области туризма. Један део средстава смо већ обезбедили, очекујемо и додатну подршку, посебно када је реч о наставку реконтрукције Старог града. Настављамо са уређењем Клисуре Ђетиње и Стапарске бање. Настављамо и са пројектима амбијенталног уређења града. Одвојили смо за ове намене посебну позицију у буџету. Поред јавних површина и паркова које смо уредили, започели смо уређење Градске плаже, а важни послови нас чекају када је у питању Градски трг”, нагласила је образлажући предлог буџета градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Буџетом су предвиђена и значајна средства од близу 700 милиона динара за текуће поправке, одржавање, реконструкцију, изградњу улица и путева, удруживање са грађанима. У сарадњи са државом која је обезбедила додатне изворе финансирања, у наредном периоду кренуће реконструкција неколико важних улица и саобраћајница. Поред тога радиће се путна инфраструктура у свим деловима града, приградским насељима, Градској општини Севојно и ужичким селима.