ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одговор на захтеве запослених у „Биоктошу“ у складу са могућностима предузећа и града као оснивача

“Независни синдикат, Самостални синдикат и синдикат Слога ЈКП “Биоктош” 29. марта 2023. године градоначелници, односно граду као оснивачу овог предузећа доставили су обавештење о ступању у штрајк запослених, дана 10. априла 2023. године са почетком у 6 часова и Одлуку о ступању у штрајк. У тој одлуци навели су и своје захтеве”, навео је обраћајући се медијима заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић.

Према његовим речима запослени у “Биоктошу” захтевају да се исплати регрес за коришћење годишњег одмора у висини од 100 процената просечне исплаћене зараде запосленог у Републици Србији, према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике за претходну годину и да се годишњи износ регреса унапред утрвђен увећа за фиксни износ од 33 хиљаде динара без пореза и доприноса. Запослени траже и да се цена рада запослених увећа за 20 процената а висина накнаде трошкова за исхрану у току рада износи 500 динара по дану рада. Такође захтевају и да се исплати солидарна помоћ у складу са планом и програмом пословања за 2023. годину, као и да се овлашћени представник репрезентативних синдиката делегира у Надзорни одбор и редовно позива на састанке истог. Како је наведено сви наведени захтеви треба да ступе на снагу почев од 1.априла 2023. године.

Објашњавајући шта је претходило оваквој одлуци Стојадиновић наводи да је у претходних неколико дана одржан низ састанака са запосленима и представницима синдиката.

“На основу захтева које су поднели 27. марта позвали смо представнике репрезентативних синдиката на састанак 28.марта на коме се уместо њих појавило 120 запослених радника који су требали да буду на својим радним местима. Примили смо их, поразговарали са сваким од њих и дали им прилику да кажу шта желе. Тада смо се договорили да ће предати захтеве на основу којих ћемо ми наставити даље преговоре, након чега су се вратили на своја радна места и радили појачано да надокнаде пропуштено”.

Стојадиновић наглашава да у том тренутку није постојао захтев који су касније доставили а који се односи на повећања зараде од 20 одсто.

“На састанак одржан 29. марта уместо представника синдиката дошли су представници запослених који су донели захтеве идентичне горе наведеним захтевима и притом истакли да то нема везе са синдикалним окупљањима, али бих ја морао да кажем да су истог дана након нашег састанка три синдиката предала идентичне захтеве градоначелници. Такође у том тренутку нису помињали да ће најавити штрајк. Имали смо конструктиван разговор о свим захтевима, и функционисању предузећа, дали су рок од 10-ак дана да одговоримо”.

Нови састанак са руководством ЈКП “Биоктош” али и свих осталих јавних предузећа одржан је 4. априла и тада су сва остала јавна предузећа прихватила понуђене предлоге.

“Дакле сви су се сложили и без поговора синдикати свих осталих јавних предузећа прихватили су следеће предлоге: да се исплати регрес за коришћење годишњег одмора у висини од 100 процената просечне исплаћене зараде запосленог у Републици Србији, према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике за претходну годину и да се годишњи износ регреса унапред утрвђен увећа за фиксни износ од 33 хиљаде динара без пореза и доприноса, повећање накнаде трошкова за исхрану у току рада у нето износу од 330 динара по запосленом, исплата солидарне помоћи у складу са планом и програмом пословања за 2023. годину и редовно позивање овлашћеног представника репрезентативног синдиката на седнице Надзорног одбора како је то регулисано правилником. Једини захтев на који у овом тренутку нисмо могли да одговоримо је онај који се односи на увећање цене рада за 20 процената”.

То је како додаје Стојадиновић немогуће, јер би такав потез угрозио пословање и функционисање свих јавних предузећа у граду. У прилог томе додаје и чињеницу да ће остали наведени захтеви изискивати укупан износ од 30 милиона динара. Подсећа да су плате у јавним предузећима увећане за 12,5 одсто у јануару ове године и да ће се град трудити да прати увећања плата у целокупном јавном сектору најављено од стране државе.

“Поређења ради просечна зарада у ЈКП “Биоктош” 2012. године износила је 44 575 динара а 2014. године 47 496 динара. У фебруару ове године просечна плата износи 68 471 динар. То је увећање од 53 одсто у односу на 2012. годину односно 45 у односу на 2014. Основна зарада НК радника износи  42 320 динара плус накнаде за регрес и толи оброк у износу 6 160  динара, односно 7 578 динара што укупно износи 56 058 динара плус минули рад”.

Уз захвалност свим запосленим радницима на разумевању, Стојадиновић их позива да још једном размисле како би се и ова ситуација превазишла, град остао чист и уређен, а предузеће наставило да ради, уз напомену да не постоји подела, јер град је оснивач тог предузећа.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић