ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Odbrana srpske privrede u vreme pandemije (1): „Infuzija“ kao spas

Vlada Srbije ovih dana isplatila još jednu minimalnu zaradu u iznosu od 260 evra za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, a za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je gotovo 17 miliona evra.

– Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rentakar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi – obelodanio je Siniša Mali, ministar finansija Srbije.

Ministar je kazao da je to šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u tim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada. Poreska uprava je prethodno objavila spisak 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države.

Ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostigla su šest milijardi evra i to je jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

Prema rečima, ministra finansija Malog i pored svih turbulencija koje su snašle kako svetsku i domaću ekonomiju, Srbija će uspeti da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o privredi i zabeleži pad BDP od jedan ili „čak i manje od jedan odsto“.

I ministarka privrede Anđelka Atanasković objašnjava kako je podrška privredi sačuvala proizvodne kapacitete i zaposlenost radnika.

– Uspeli smo da maksimalno pomognemo privredi, sačuvali smo proizvodne kapacitete, a stopa nezaposlenosti je na istorijski najnižem nivou. Međutim, jedno je jasno. Sada još snažnije moramo da nastavimo da čuvamo i vodimo računa o našoj ekonomiji, uz poštovanje svih epidemioloških mera, jer su nam životi građana najvažniji. Privreda mora da funkcioniše i da se razvija uprkos teškoćama izazvanim pandemijom virusa COVID-19.
Život ne može stati. I to vidim kao izazov – kazala je ministarka Atanasković.

Mere podrške države doprinele su čak i rastu zaposlenosti. U drugoj polovini marta ove godine, dakle, neposredno nakon proglašenja pandemije broj zaposlenih smanjio se za 15.000 ljudi, ali je već od maja zahvaljujući podršci Vlade počeo da raste broj zaposlenih, pa je do sredine novembra zabeležen rast zaposlenih od više od 60.000 ljudi.

Vlada Srbije donela je od početka pandemije nekoliko paketa mera za podršku privredi. Prvi paket bio je „težak“ 5,1 milijardu evra. Prvi set mera u ovom paketu odnosio se na poreske olakšice, odnosno odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate. Drugi set podrazumevao je direktna davanja preduzećima kroz isplatu tri minimalne zarade Treći set mera bio je usmeren na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, dok se četvrti set odnosio na uplatu direktne pomoći u iznosu od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije.

Drugi paket pomoći usledio je krajem jula kada je privreda dobila isplatu dva puta po 60 odsto od minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec. Nijedan strani investitor nije odustao od ulaganja u Srbiju zbog pandemije korona virusa, a u prvih devet meseci vrednost direktnih stranih investicija bila 1,9 milijardi, što znači da je u Srbiju došlo 60 odsto od svih investicija na Zapadnom Balkanu.

Država će i u narednoj godini nastaviti da pomaže privredu i to je jasno iz ukupnog iznosa subvencija od milijardu evra koje daje za poljoprivredu, železnicu, turizam, puteve… Nastaviće i da daje subvencije za podsticanje zapošljavanja, kao i za zajedničke investicije sa stranim ulagačima.

Vaučeri za odmor i u 2021.
Ministar je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno izdvajanje od 4,2 miliona evra za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, zbog čega je ocenio da je „jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti“.

Nove investicije
Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da će najveći deo budžeta ministarstva za narednu godinu biti usmeren na programe podrške privredi. One će se odnositi na nove investicije i pomoć preduzetnicima koji će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP. Prema njenim rečima, nastavlja se podrška ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture…

– Ne smemo zaboraviti da borba protiv COVID-19 i dalje traje, i da pored borbe za svaki ljudski život i za suzbijanje zaraze, moramo da vodimo računa i o ekonomiji – naglasila je ministarka privrede.

Izvor: Vesti

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март