Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Одбачено од мајке, гладно и дезорјентисано: Ово је истина о мечету са Златибора (ВИДЕО)

Чајетина – Снимак медведа који се налази у непсредној близини локалног пута на Златибору једне је насмејао, друге разнежио, а треће ипак мало уплашио, преноси РИНА.

Ловац, Милун Меловић, наглашава да конкретно у овом случају нема потребе за страхом, али ни за провоцирањем шумске животиње јер се не ради о одраслој јединки, већ о мечету.

– Женке сада улазе у нови циклус парења, стога младунце који су са њима ишли претходне две године оне сада одбацују. Управо је то случај са овим мечетом које је било уснимљено. Ово је прва година како је одбачено и потпуно је дезорјентисано, зато се и нашло у непосредној близини људи. Још је мало, али је у једном тренутку попело се чак и на две ноге јер је било јако уплашено и желело је да покаже да је снажан и крупан, отркива за РИНУ Меловић из ЛУ Златибор.

Он додаје да је којим случајем мече било са мајком, она би их на време сакрила већ кад је чула ауто, тако да их нико не би запазио, ни видео. Мајка овог мечета претходних месеци је виђана на скоро свим златиборским хранилиштима, на које је долазила управо са својим младунцима. Оно што је ово младо мече највероватније довело на пут који води ка Водицама јесте контејнер из ког му је замирисала храна.

– Момци који су га снимали су га јако уплашили и узнемирили. Он је сада скоро па изгубљен, тражи своју територију, али за неких месец дана он ће надамо се, изборити се да сам опстане у шуми и пронађе своје место под небом. Оно што је јако важно напоменути, јесте да уколико видите медведа наравно нећете му трчати у загрљај, али треба се понашати нормално и он ће се сам померити и отићи својим путем. Никако не треба га ни намерно плашити, као што смо могли, између осталог, да видимо на овом последњем снимку, наглашава овај златиборски ловац.

Ранијих година медведи, и то углавном мужјаци, су преко планине Златибор само пролазили, нису се задржавали. Међутим, у последњих двадесетак година захаљајући женкама које су поприлично територијалне сада је на овој планини формирана популација ових шумских животиња која броји све више младих.

 

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Још 239 нових корисника еколошки прихватљивих енергената у индивидуалним домаћинствима

Голд гондола обележава Светски дан велнеса на Торнику

Продужен рок за предају нелегалног оружја

Кенија отвара врата за српске производе

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво облачно, нестабилно, с температуром до 27 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС