OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Odavanje počasti poginulima u ratovima1990.

Juče, u malom parku u Čajetini, Udruženje ratnih veterana i vojnih invalida iz ratova od 1990. godine u prisustvu predstavnika opštine Čajetina, sugrađana i delegacija SUBGU-a i drugih udruženja iz Sevojna, Prijepolja, Sjenice, Nove Varoši, Požege, Arilja, položili su vence na spomen-obeležje izginulim civilima i borcima u poslednjem ratu.

Vidovdan je dan koji nas podseća i opominje na nešto što se ne sme zaboraviti, a to su životi svih junaka palih na braniku otadžbine Srbije. Udruženje ratnih veterana i vojnih invalida u ratovima 1990.Čajetina, ovaj dan je obeležilo na svečan način. Nakon parastosa koji su održali sveštenici čajetinske crkve, prisutnima se obratio predsednik Udruženja, Aleksandar Lazović.

„Danas je Vidovdan, crveno slovo u našem kalendaru, ali i crveno slovo u našoj istoriji. Okupljamo se na današnji dan da pred ovim spomen-obeležjem ukažemo poštovanje stradalima u ratovima `90-ih godina, da evociramo sećanja na naše heroje i da se poklonimo njihovim senima. Danas obnavljamo sećanje na one koji su bili hrabri, odani, verni svojoj državi, na one koji su braneći svoju otadžbinu zadužili sve nas; svoje savremenike i svoje potomke. Zadužili nas da ne smemo zaboraviti svoju istoriju. Posebno mlađe generacije moraju znati istinu: da su oni bili vojnici koji su branili srpstvo, srpski narod, naše potomstvo i da su bili nedužne žrtve, a nikad agresori!“

Uz želju da se sukobi i ratovi na ovim prostorima nikada ne ponove, Lazović je reč predao Vojinu Mrđi, sekretaru Gradskog odbora SUB grada Užica i Zlatiborskog okruga.

„Bio sam prijatno iznenađen pozivom Udruženja ratnih veterana opštine Čajetina da vam se na ovom svetom mestu, na današnji dan, obratim. SUB grada Užica u negovanju tradicije boraca imaju tri udruženja: jedno udruženje je za ratove od 1. svetskog rata, drugo smo mi od 1941-1945, a treće je Udruženje veterana ratova `90-tih. Na ta tri stuba počiva i SUBNOR kao krovna organizacija u Srbiji . Sigurno da ovo čajetinsko udruženje, okupivši danas ovoliki broj delegacija zlatiborskog okruga, dostojanstveno se ponelo prema ovih devet nevinih žrtava, vojnicima i civilima, poginulim na bojnom polju i na Torniku. „

Milan Lučić iz Prijepolja prisutne je, nakon polaganja venaca, podsetio na stihove čajetinskog pesnika Mihaila Ćupovića“Ko nebo može oteti ptici“ koja je posvećena borcima palim na Kadinjači, ali koja je namenjena i svim srpskim ratnicima .

„Srbin nema veterana. Mi smo ratnici od kolevke do groba“, rekao je ovom prilikom Lučić.

Vence su, pored pomenutih delegacija, na spomenik položile i porodice stradalih.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Zlatiborskom okrugu 13, u Užicu 7 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Konačnu odluku o policijskom času doneće Krizni štab u naredna dva dana

Oglasna Tabla

Poginuo radnik u Požegi prilikom montaže rendgen aparata

Oglasna Tabla

Počelo asfaltiranje Ulice Ive Andrića

Oglasna Tabla

„Čigota“ na Zlatiboru ulazi u kovid sistem, ispomoć bolnici u Užicu

Oglasna Tabla

Epidemija jača od tradicije: Otkazan Dragačevski sabor trubača u Guči

Oglasna Tabla

Drugi javni poziv za podelu besplatnih komopstera građanima Užica

Oglasna Tabla

Agencija za zaštitu životne sredine: Zlatibor kao preporuka osobama sklonim alergijama

Oglasna Tabla

Predrag Kon: Situacija u vezi s epidemijom koronavirusa u Beogradu popravlja

Oglasna Tabla