16.9 C
Uzice
септембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Odabrano idejno rešenje za rekonstrukciju mosta Kralja Aleksandra

 

 

Idejno rešenje projektanta Petra Jovičića pobedilo je na konkursu za izradu urbanističko- arhitektonskog rešenja infrastrukturnog mosta i redizajn postojećeg mosta Kralja Aleksandra . Ono predviđa prenošenje instalacija sa jedne na drugu obalu u cilju povezivanja nove kotlarnice Međaj, kao i kompletnu rekonstrukciju sadašnjeg mosta.

Ruža Penezić navela je da je ideja za ovaj infrastrukturni most nastala kao razrada Plana detaljne regulacije kotlarnice na Međaju.
„Konkurs za redizajn sadašnjeg mosta Kralja Aleksandra ,koji podrazumeva sprovođenje instalacija iz Bloka Zlatibor do kotlarnice na Međaju koja će biti postavljena iza Autobuske stanice.Ovim rešenjem ispunjen je zadatak u smislu interakcije unapređenja infrastrukture, komunikacionih pravaca, sagledivosti i simboličnosti novog urbanog elementa u prostoru, dat je na jedan vrlo oblikovno sveden, odlično izbalansiran odnos starog i novog i odnos novoprojektovanog sa neposrednim okruženjem“,rekla je Penezićeva. Projektant Petar Jovičić ističe da se, imajući u vidu poziciju mosta u kontekstu šireg i užeg okruženja, datoj temi pristupilo sa aspekta sagledavanja logičkih tokova u funkcionalno-prostornom kontekstu i predstavlja izraz težnje za logikom veze ne samo postojeće urabne matrice već i dubljeg simboličkog odnosa obala.

F STUDIA-Studio za projektovanje

„U okolnostima postojećeg stanja, gde je nametnuta vertikalna dominanta, kao logičan odgovor na datu temu je uklapanje mosta kao elegantne strukture skulpturalnog karaktera. U duhu savremenog mostograditeljstva, iskristalisao se koncept vizuelno “lake“ konstrukcije koja ujedno postaje i zaštitni znak ovog “rasplinutog“ prostora.Iskristalisale su se: “Simbolika “ulazne kapije“ u grad, kao i svetlosni snopovi koji su odraz u ogledalu pilonima, simbolizujući beskonačnu vertikalu koja se kao motiv proteže kroz čitavu koncepciju rešenja i daju novi smisao prvom kontaktu sa gradom“, kaže Jovičić.

Branko Filipović iz Gradske toplane istakao je da ovo idejno rešenje zadovoljava sve tehničke potrebe prenošenja instalacija sa jedne na drugu obalu reke.


Na mostu će biti i biciklističko-pešačke staze, a predložena je montažno-demontažna podkonstrukcija kako bi pristup i remon instalacija bio neometan.„Ovo je idejno rešenje i mi ćemo dostaviti projektni zadatak JP Gradska toplana ,koje će nastaviti sa izradom projekta za građevinsku dozvolu i izvođenje“,rekao je direktor Užice razvoja Nikola Maksimović. Prema prvim predračunima radovi na mostu koštali bi oko 80 hiljada evra.

Izvor:Agencija ZoomUe

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla