ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Od vina i pilotiranja do sira sa aromom gostiljskih pašnjaka (VIDEO)

 

Bio je pomoćnik barmena pa barmen, negde oko tri godine radeći u elitnim restoranima u Beogradu. Dobio je sertifikat somelijera i za to vreme kursa upoznao se sa raznim vrstama svetskih vina. I tada je došao na ideju da se bavi proizvodnjom sira koji bi se mogao upariti sa vinima. Tako je počeo da razmišlja o povratku kući. U međuvremenu upoznao je i svoju sadašnju suprugu koja ga je podržala u toj nameri.

Mirko Mijailović je Gostiljac, jedan od retkih koji se vratio u svoje rodno selo. I ne samo to, sa sobom je poveo i svoju sadašnju suprugu Saru sa kojom danas ima i sina od godinu dana. Sara je odlučila da napusti sav komfor velikog grada i pođe sa Mirkom u njegovo Gostilje. Tamo su ih dočekali njegovi roritelji i stara baka, u zaseoku Mitrovići.

Domaćinstvo se vodi na ocu Mihailu koji se bavi poljoprivredom, uglavnom stočarstvom. Imaju 10 krava simentalske rase od čijeg mleka proizvode sir. To je upravo ono što je tema naše priče.

„Još dok sam bio u Beogradu, razmišljao sam čime bih se bavio kada se vratim kući na selo. Video sam šansu u turizmu i u proizvodnji sira, jer je mleko bilo sirovina kojom sam najviše raspolagao. Po povratku u Gostilje jedno vreme smo se bavili izdavanjem soba, ali smo prestali kada smo dobili dete“.

U međuvremenu Mirko i Sara su nabavili najneophodniju opremu za proizvodnju polutvrdih i tvrdih sireva.

„Po povratku kući ja sam eksperimentisao i istraživao po intrenetu i tako došao do sadašnjeg recepta za sir koji proizvodimo. Od više različitih receptura napravio sam jedinstvenu koju mi koristimo. Ja bih ga svrstao u kategoriju alpskih sireva“.

Priču dalje nastavlja Sara i objašnjava:„Za jedan kilogram sira potrebno je 12 do 15 litara mleka. Karakterističan ukus sira upravo proizilazi od mleka krava koje se većim delom godine nalaze na paši, a zimi se hrane senom upravo sa ovih livada bogatih kvalitetnom planinskom hranom. Zrenje sira traje najmanje četiri meseca, pa do godinu dana. Što duže stoji, ukus sira je lepši. Imamo malu proizvodnju sira na gazdinstvu i zbog toga ne možemo da podmirimo potražnju tržišta. U svakom momentu imamo rezervisano 20 do 30 kilograma sira čije porudžbine kupci sa strpljenjem čekaju i do mesec dana. To nam i govori o kvalitetu i ukusu našeg sira“, završava Sara.

Ovaj mladi bračni par je izuzetno zahvalan na pomoći opštine Čajetina i Eko agrara za subvencije koje su do sada dobili. Takva pomoć im je dobro došla jer su oni još uvek na početku. Dolaze im turisti iz mnogih gradova naše zemlje pa i iz inostranstva koji su čuli za njihov sir. Nakon degustacije ne mogu da odole, a da ga ne kupe. Većina njih se ponovo vraća. Mirko sir preporučuje kao „meze“ uz aperitiv, a svakako je odlična kombinacija dobrim vinima.

„Imamo u planu da povežemo turizam sa proizvonjom sira prvenstveno kroz izgradnju degustacione sale, a potom i proširenjem smeštajnog kapacitea. Život na selu nije lak, ali uz podršku roditelja, komšija i opštine sve je to mnogo lakše. Ljubav je svakao neizostavna“, završava nam priču ovaj mladi bračni par.

Autor Miroslav Vesović

Izvor:zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама