OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Od sutra novo popuštanje mera

Od sutra, 1. juna, predviđeno je novo popuštanje mera koje su prethodno donete sa ciljem suzbijanja koronavirusa u Srbiji. Krizni štab je odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, uključujući i okupljanje publike na sportskim događajima na otvorenom. Osim toga, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je i mogućnost odlaska đaka na ekskurzije u Srbiji.

Popuštanje mera prate i određene preporuke i upozorenja epidemiologa.

Epidemiolog i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević izjavila je da kada je reč o publici na sportskim događajima to nije tako brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to pre svega zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju ti sportski dođađaji.

“Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača”, rekla je Kisić Tepavčević.

“Na otvorenom, pogotovu u ovom periodu godine, znatno je smanjen rizik od prenošenja ovog virusa i sada na svakome je lična procena da li to predstavlja rizik za njega da se zarazi”, dodala je ona.

Kada su u pitanju zatvoreni prostori, još postoji maksimum dozvoljenih sto ljudi, ali ističe da je većina zemalja sada povećala taj broj.

“Tu zavisi od kvadrature prostora, jer ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu”, rekla je Kisić Tepavčević.

Odluku Ministarstva prosvete da dozvoli izvođenje ranije planiranih ekskurzija i nastave u prirodi, epidemiolog Zoran Radovanović smatra malo preuranjenom, ali i hrabrom.

“Verovatno se imalo u vidu da se neće već prvih dana juna krenuti na ekskurzije već da će se putovanja realizovati za mesec dana”, rekao je Radovanović.

U dopisu Ministarstva prosvete osnovnim i srednjim školama u koji je list Danas imao uvid, piše da planirane ekskurzije i nastave u prirodi mogu da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta, poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje su na snazi u vreme izvođenja putovanja. Maturanti srednjih škola ne mogu da putuju u inostranstvo, već samo u Srbiji.

“Nadamo se da će broj obolelih biti sve manji, moja prognoza je da će sredinom juna biti između nula i pet, ali ja ne bih donosio tako unapred odluke jer epidemiološka situacija može i da se promeni. Od 3. maja do pre dva dana, samo dva puta je broj novootkrivenih slučajeva bio ispod 50, to je još vrlo rovita epidemiološka situacija, a 1. jun je odmah iza ćoška. Verovatno se ima na umu da kod mladih, ako se zaraze, bolest lako prolazi, ali sa njima će putovati i njihovi nastavnici koju su sredovečni. Sem toga, učenici će kad se vrate verovatno doneti neke poklone bakama i dekama, pričati im kako su se proveli…Tu postoje rizici i bojim se da je odluka malo preuranjena”, rekao je Radovanović.

Izvor:Nedeljnik.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla