24 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Od septembra za učenike osmih razreda dva nova obavezna predmeta

Učenici koji u osmi razred polaze u septembru sledeće godine dobiće dva nova obavezna predmeta koji će zameniti dosadašnji – tehničko i informatičko obrazovanje.

Budući osmaci će umesto tehničkog i informatičkog obrazovanja imati predmete tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo. Pored tih predmeta, i nastava fizičkog vaspitanja biće im dopunjena zdravstvenim vaspitanjem.

U sklopu predmeta tehnika i tehnologija đaci će izučavati životno i radno okruženje (kao što su elektrotehnika, električne instalacije, štednja energije, kako se primenjuju i kako rade električni aparati…), saobraćaj i osnove telekomunikacija, tehničku i digitalnu pismenost (osnove informaciono-komunikacionih uređaja, izrada elektromehaničkih modela…), resurse i proizvodnju (elektroenergetske sisteme, proizvodnju i prenos struje, obnovljive izvore energije, kućne elektroinstalacije…), te konstruktorsko modelovanje električnih mašina, robota…

Digitalno okruženje

U okviru predmeta informatika i računarstvo učiće rad sa tabelarnim proračunima, primenu formula u statistici, izradu grafikona, rad u “klaudu”, zaštitu ličnih podataka, šta su “open source” podaci. Izučavaće i programske jezike (Jupyter, Octave…), analize i grafičko prikazivanje nizova podataka.

Pored toga, u školskom programu je i kreiranje onlajn upitnika, programiranje uređaja, izrade projektnih zadataka, rad sa “open source” podacima… Kroz ovaj predmet, radiće se i zadaci koji su u vezi sa drugim predmetima, kako bi đaci lakše mogli da shvate široku primenu informatike.

Kako navode u Ministarstvu prosvete, cilj predmeta tehnika i tehnologija je da đaci razviju tehničko-tehnološku pismenost, izgrade odgovoran odnos prema radu i proizvodnji, životnom i radnom okruženju, ali i korišćenju tehničkih i tehnoloških resursa, te steknu uvid u sopstvena profesionalna interesovanja.

– Cilj učenja informatike i računarstva je osposobljavanje đaka za upravljanje informacijama, bezbednu komunikaciju u digitalnom okruženju, kreiranje digitalnih sadržaja i računarskih programa za rešavanje različitih problema u društvu koje se brzo menja zbog razvoja digitalnih tehnologija – navode u Ministarstvu.

Lakši rad sa đacima

Nastavnici kažu da će im biti olakšan rad sa decom, jer se radi o đacima koji su prvi imali informatiku kao obavezan predmet.

– Sve te izmene i reforme počele su kada je u septembru 2017. peti razred dobio informatiku kao obavezan predmet, koja je do tada bila izborni. Brojne radne grupe koje su radile na istraživanju došle su do zaključka da dokle god je informatika izborni predmet, znanje učenika iz ove oblasti će ostati izutetno slabo. Učenici su birali radije domaćinstvo ili neke druge izborne predmete nego informatiku. Kako im prosek nije zavisio od ove ocene, i kako se nastava održavala u vidu prečasa ili dopunskog časa, mnogo njih je izostajalo sa nastave. Samim tim izostajalo je i informatičko znanje kakvo treba da imaju danas učenici osnovnih škola. Uz ove izmene je mnogo bolje u nižim razredima nego što je bilo, a tako će od sada biti i sa osmacima – kaže za “Blic” nastavnik predmeta tehničko i informatičko obrazovanje Dobrivoje Marjanović.

On dodaje da će se uz nove predmete izučavati mnogo toga što nije pre i ukazaje na sadašnji boljitak u informatičkom znanju, jer “dok su učenici pre učili šta su proste komponente računara, sada se uvode u svet programiranja”.

– U sklopu predmeta inforamtika i računarstvo đaci će se sada učiti osnovama programiranja, zaštiti ličnih podataka, programskim jezicima, onlajn upitnicima… Predmet tehnika i tehnologija će ih uvesti u svet elektrotehnike, osnove telekomunikacija, saobraćaja i elektroenergetskih sistema – ističe nastavnik Marjanović.

Deca su ove izmene oduševljeno dočekala, prema rečima nastavnice Marine Luković iz osmoletke u Beogradu “Sveti Sava”, sve ove izmene deci su bliske, jer su oni okruženi digitalnim uređajima.

– Samim tim oni i u peti razred dolaze sa ozbiljnim predznanjem. Deca ovo vole i njima je mnogo bliža projektna nastava i informatika, nego starovremeni princip predavanja. Oni nakon ovakvog načina nastave lakše zakorače u elektrotehničke ili škole sa IT odeljenjima – kaže ona.

Šta će učiti iz zdravstvenog

Osmaci će od sledeće godine dobiti i nastavu iz zdravstvene kulture, uz nastavu fizičkog. Programom je, pored atletike, gimnastike i sportova, uvedeno i učenje o prevenciji nasilja u sportu, rešavanje konflikata, značaj i uloga fizičkog vežbanja za profesionalna zanimanja u sportu, obrazovanju, vojsci…

Takođe, đaci će učiti kako vežbe utiču na organizam, kakav je značaj pravilne ishrane, koliko su štetni energetski napici, duvan i alkohol, kao i da ukažu prvu pomoć.

Izvor: Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla