ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

Председник Вучић изјавио је данас да ће од првог септембра запосленима у просвети бити већа за 5.5 одсто, а од првог децембра или од првог јануара наредне године поново ће бити повећана за још 10 одсто, што је, како је рекао, укупно повећање од око 16 одсто. 

Он је на конференцији за штампу са премијерком Аном Брнабић изјавио да је у овом тренутку просечна плата у просвети око 74.000 динара, и да ће она након повећања, за 143.862 људи колико их је запослено у просвети, бити нешто изнад 88.000 динара, и да је ту реч, како је рекао, о плати, а не укупној заради.

По 10.000 динара за свако тек рођено дете до 16. године

Председник Александар Вучић најавио је данас нову меру, рекавши да је донета одлука да се по 10.000 динара да за свако дете, тек рођено, до 16. године.

И то дајемо мајкама. Мајке примају тај новац на рачун у складу са тим колико деце имају. Ако имају двоје деце добиће 20.000 динара, рекао је Вучић.

Према његовим речима, пријављивање иде од 20. августа до 15. септембра, а исплата око 25. септембра.

Уколико је самохрани отац тај који се стара о деци, онда ће он добити тај новац. Уколико су старатељи, они ће добити тај новац. Укупно 1.190.000 деце од нула до 16 година, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је за ту меру издвојено сто милиона евра.

Када је реч о ваучерима, идемо сутра са још 100.000 јер су ови претходни били разграбљени, са по 5.000 динара и бићемо спремни на још 100.000 јер желимо да замолимо људе да лето и зиму проведу у Србији, рекао је Вучић.

Он је рекао да у прва три месеца Србија има 40 одсто увећање прихода од туризма.

’’Када се узме у обзир да је просечна инфлација око 11 одсто, видите колико је то повећање. Желимо да оснажимо учитеље и наставнике и да покажемо да бринемо о њима’’, рекао је Вучић.

Он је додао да је ’’било муке у разговорима са ММФ-ом’’, јер је важно наставити тај програм.

Вучић је истакао да Србија и даље ’’држи снажан фискални и монетарни курс’’, и додао да је циљ онога што чине влада и председник да се побољша живот грађана.

Од октобра повећање пензија 5,5 одсто, од јануара додатних 14,6 одсто

Председник Вучић најавио је вечерас да ће од 1. октобра пензионерима бити повећане пензије за 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. године додатних 14,6 одсто.

„Дакле, кумулативно повећање ће бити готово 21 одсто. И то на оних готово 21 одсто које смо већ имали повећање. Кумулативно од почетка прошле године око 44 одсто ће бити повећање пензија“, рекао је Вучић представљајући нове мере.

Навео је да је 2012. пензија била 204 евра, док ће у јануару 2024. бити 390 евра.

„Приближавамо се зацртаном циљу од преко 450 евра до краја 2025. године. Ово је огромно повећање и веома сам срећан што могу то да најавим пензионерима. Идемо са ванредним индексирањем за октобар. Пензионери ће са просечно 324 евра пензије за само шест месеци имати просечну пензију од 390 евра. То је највеће повећање пензија у историји Србије и у апсолутним бројевима“, истакао је председник.

За медицинске сестре и техничаре повећање плата око 16 одсто

Председник Вучић најавио је вечерас да ће медицинским сестрама и техничарима, за њих укупно 59.128 запослених, од 1. септембра бити повећане плате за 5,5 одсто, а у децембру или јануару додатних 10 одсто.

„То ће кумулативно бити око 16 одсто повећање плата“, истакао је Вучић.

Додао је да верује да ће за лекаре, војску и полицију, администрацију и остале у јавном сектору имати снаге за повећање од око 11 одсто.

Ако грађевински сектор буде имао боље резултате, можда бисмо успесли и са нешто снажнијим повећањем, додао је Вучић.

Сви ће имати значајно повећање, нагласио је Вучић.

 

Извор: ГЗС / Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почиње реконструкција Водоторња на средњовековној тврђави Стари град у граду Ужицу

Уз Џејлу Рамовић почео РЕФЕСТ на Златибору

Са представницима ужичких предузетника о важним темама за развој привреде

Необична слика стиже нам са Таре

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа