9.9 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD SEPTEMBRA NA ČASOVIMA RAZREDNE NASTAVE PREDAVANJA O BEZBEDNOSTI

Učenici četvrtog i šestog razreda osnovne škole od naredne školske godine imaće jednom mesečno fakultativni čas o bezbednosti, a predavači će im biti policajci.

Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ potpisali su danas ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u osnovnoj školi Vuk Karadžić.

Reč je o fakultativnom času iz bezbednosti, ali to nikako ne znači novo opterećenje za učenike, već će predavanja jednom mesečno biti organizovana na časovima razredne nastave.

Ministar policije Nebojša Stefanović, obraćajući se okupljenoj deci, rekao je da je posao policije da ih zaštiti od svakog zla.

„Policija je tu radi vaše zaštite. Kada imate problem treba da se obratite policajcu da vam pomogne“, rekao je Stefanović.

Na časovima „Osnovi bezbednosti dece“ đaci će učiti o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droge i alkohola, bezbednosti na internetu, o vršnjačkom nasilju, kako se ponašati u vanrednim situacijama – poplava, požar, zemljotres.

„To nije važno samo za decu već i za roditelje“, rekao je Stefanović i i dodao da će od septembra biti angažovan veliki broj predavača iz MUP-a, a da će u program biti uključeni i penzionisani policajci.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su dva ministarstva dobro sarađivala po pitanju bezbednosti dece, da su tokom protekle školske godine dosta radili na opremanju škola kamerama, te da je ova akcija samo korak više u tom pravcu.

„Puno ima izazova na putu od kuće do škole“, kaže Šarčević i dodaje da će ubuduće poseban akcenat biti na sprečavanju vršnjačkog nasilja, da će se ojačavati timovi u školama koji će se baviti tom problematikom.

Deci je nakon potpisivanja protokola demonstrirano kako bezbedno da se ponašaju u saobraćaju kao pešači, biciklisti i putnici, ali najveće interesovanje bilo je za vatrogasno-spasilačku ekipu.

I deca su mogla da se oprobaju sa vatrogasnim crevom, ali je pravo oduševljenje nastalo kada su vatrogasci na poligonu napravili penu, kojom se inače gasi požar.

Izvor: Studio B

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla