10.2 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD SEPTEMBRA NA ČASOVIMA RAZREDNE NASTAVE PREDAVANJA O BEZBEDNOSTI

Učenici četvrtog i šestog razreda osnovne škole od naredne školske godine imaće jednom mesečno fakultativni čas o bezbednosti, a predavači će im biti policajci.

Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ potpisali su danas ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u osnovnoj školi Vuk Karadžić.

Reč je o fakultativnom času iz bezbednosti, ali to nikako ne znači novo opterećenje za učenike, već će predavanja jednom mesečno biti organizovana na časovima razredne nastave.

Ministar policije Nebojša Stefanović, obraćajući se okupljenoj deci, rekao je da je posao policije da ih zaštiti od svakog zla.

„Policija je tu radi vaše zaštite. Kada imate problem treba da se obratite policajcu da vam pomogne“, rekao je Stefanović.

Na časovima „Osnovi bezbednosti dece“ đaci će učiti o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droge i alkohola, bezbednosti na internetu, o vršnjačkom nasilju, kako se ponašati u vanrednim situacijama – poplava, požar, zemljotres.

„To nije važno samo za decu već i za roditelje“, rekao je Stefanović i i dodao da će od septembra biti angažovan veliki broj predavača iz MUP-a, a da će u program biti uključeni i penzionisani policajci.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su dva ministarstva dobro sarađivala po pitanju bezbednosti dece, da su tokom protekle školske godine dosta radili na opremanju škola kamerama, te da je ova akcija samo korak više u tom pravcu.

„Puno ima izazova na putu od kuće do škole“, kaže Šarčević i dodaje da će ubuduće poseban akcenat biti na sprečavanju vršnjačkog nasilja, da će se ojačavati timovi u školama koji će se baviti tom problematikom.

Deci je nakon potpisivanja protokola demonstrirano kako bezbedno da se ponašaju u saobraćaju kao pešači, biciklisti i putnici, ali najveće interesovanje bilo je za vatrogasno-spasilačku ekipu.

I deca su mogla da se oprobaju sa vatrogasnim crevom, ali je pravo oduševljenje nastalo kada su vatrogasci na poligonu napravili penu, kojom se inače gasi požar.

Izvor: Studio B

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla