ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од рака грлића материце годишње оболи 1.100 жена, за годину ипо дана вакцинисано више од 31 хиљада деце

Према подацима регистра за рак Института за јавно здравље Србије 1.100 новооболелих жена од рака грлића материце, а живот изгуби 447 жена, речено је данас на конференцији где је поручено да су редовни прегледи кључ како би се болест на време открила и успешно излечила. видео ицон.

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се ове године од данас до 28. јануара, а директорка Института „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић указала је да у Србији сваког дана три жене оболе од рака грлића материце, а да свакога дана једна жена изгуби живот и нагласила да су примарна и секундарна превенција важне у борби против те болести.

„Задатак свих нас је да поред примарне превенције која подразумева ХПВ вакцинацију промовишемо и приближимо значај ове вакцинације родитељима. Да знамо да се као препоручена вакцинација за време систематских прегледа када се прима вакцинација против дифтерије и тетануса у завршном разреду основних школа може примити управо и ХПВ вакцина“, рекла је Јовановић.

Јовановић је истакла да је вакцинацијом против ХПВ вируса од јуна 2022. године до данас вакцинисано 31.309 деце, од чега 77 одсто девојчица, али да треба радити на промовисању вакцинације и код дечака, јер је безбедна и спречава пренос те инфекције и код једног и код другог пола.

Она је истакла да је обавеза и Канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије, Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља да се организација пружања здравствене заштите у области скрининга модификује и да се што више приближи женама које треба да обаве свој превентивни преглед.

„Право на превентивни преглед има свака жена једном годишње, моја основна порука је да га искористите, идите у домове здравља и обавите преглед. Интензивираћемо позиве за организовани скриниг рака грлића материце. Радићемо на укључивању што већег броја општина на територији Србије и обезбедити начин да се дође на превентивни преглед без чекања“, рекла је Јовановић.

Из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Весна Вуковић Којовић подсетила је да је од јуна 2022. године по први пут обезбеђена вакцина за девојчице и дечаке од 9 до 19 година, на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

„Бројеви које имамо указују на пораст повећања броја вакцинисане деце постоји. Утрошене су око 64.000 дозе ове вакцине, а РФЗО је до овог тренутка већ обезбедио око 97.000 доза, што значи да увек има та тзв. златна резерва која је потребна када говоримо о имунизацији и за то је издвојено око 10,7 милиона евра“, рекла је Вуковић Којовић.

Додала је да је циљ РФЗО да се што више омасови поступак имунизације деце.

Из Сектора за јавно здравље Министарства здравља Славица Јефтић рекла је да ће све активности у циљу превенције рака грлића материце, а које је ресорно министарство до сада предузимало, бити настављене и додала да подржавају програм скрининга и програм превенције.

„Сви заједно треба да радимо пре свега на јавно-здравственом просвећивању наших жена, а након тога и да организационо подржимо све започете активности“, рекла је она.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама