ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од пољопривреде може да се живи … кад се мора!

Пријепоље – Седмочлана породица Милана Кубуровића из Оровца лепо живи – од пољопривреде. Имамо реалне прохтеве, млади смо…чак и мајка Велимирка, мало кроз шалу говори Милан, а немамо другог избора. Хвала држави и хвала општини Пријепоље чије су нам субвенције много помогле да обновимо механизацију и да дефинитивно останемо овде, на својој земљи, ма каква да је, каже Милан.

…А земља није ни мало лоша. Шта јој фали, питамо Милана?

За сада – ништа. Има наше руке, нашу механизацију, наше планове и наше реалне захтеве. Често мењамо културе, некад се окренемо малинарству, некад купинама, а некад сточарству па и повртарству. Нема специјализације у оваквим условима, ради шта ти се највише исплати. Ако промашиш у процени, па…промени нешто догодине. И, опет пљуни у шаке и „токни“ у резервоаре оба трактора, малог и великог.Тако смо, наставља Милан, једно време форсирали купину. Но, таква је била ситуација на тржишту да је проиyводјачима плаћана од 30 до 50 динара за килограм, па смо то готово искоренили…Сад дјеца опет хоће купину, била летос 180 динара а мање је захтевна и кад је у питању рад и трошкови заштите. Па, дјецо, кад велите, опет ћемо садити купину, не 70 ари као прошли пут, али 30-40 свакако. Да пробамо наново, закључује Милан.

Кубуровићи у Оровцу имају око 2 хектра сопствене земље. Под закуп узимају готово десет хектара.

-Она тамо падина је готово цела наша. Узимамо у закуп, није нека бог зна цена, па нам на руку иде незаинтересованост наследника некадашњих домаћина који су их, ено на оним парцелама, одгајили. Али, таква су времена. Кад се посао надје далеко од Оровца,Сељашнице, Пријепоља…па чак и од Србије, онда дај земљу „пошто за што“ ономе ко хоће да је ради. Боље тако него да се запарложи и подивља, образлаже Милан.

На тих дванаестак хектара, што узете под закуп што своје земље, Кубуровићи, најпростије речено, сваштаре. Као, уосталом, и највећи број пољопривредих производјача у овом делу Србије.

-Па мора тако, укључује се у разговор Миланова супруга Биљана. Никад се не зна каква ће година бити за коју културу. Некој прија више влаге, некој више сунца. Од свега посејемо по нешто…па са више наде очекујемо да ће нешто и донети приход. Ми имамо 70-так ари малине где доминира „полана“ којој је ова продужена јесен изузетно одговарала. Имали смо и имаћемо неку десетину ари под купином, ту су традиционалне воћарске културе, а у савременој штали коју смо подигли кад смо имали седам крава музара, сада у пуном комодитету бораве – три!

Нагло смањење броја крава појашњава Милан: – Кад смо градили шталу сир је имао цену од око 350 динара за килограм и нисмо могли да га произведемо колико се продавао. Сада је сир седам, осам стотина динара килограм, али шта вреди кад се мало продаје. Купци који су куповали три до пет килограма сира недељно, сада толико купују месечно. Нема народ пара, ма колико то звучало као парола, лако је проверљиво сваке суботе на пијаци у Пријепољу, каже Милан.

Оно што импресионира у домаћинству Милана и Биљане Кубуровић свакако је – младост! Мајка Велимирка за мало па да има више година него сви остали заједно! Милану је 38, Биљани 31 година а деца су – још деца: Огњен је у првом разреду средње школе, основци су Теодора и Игор. „Пописну листу“ закључује трогодишњи Михаило!

-У сезони радова сви смо на сеоском послу. Мада, да будем искрен, са овом младјаријом урадимо све што се може, али не може баш све. Ту нам притекну у помоћ сестра, зет, шурак… кад ко може. Но, што би се рекло, гладноме је доста и пола хљеба! Не би се ми либили ни да неког платимо, али видите како се све окренуло наопачке: на селу посла има на претек, а радне снаге ни за лек. Али, како другоме, тако и нама, каже Милан.

Домаћинство Кубуровића располаже готово „гланц“ новом механизацијом. Захваљујући донацијама, возни парк је готово комплетно замењен новим машинама: велики трактор, приколица, нешто раније малњи трактор, ротациона ситнилица, ротациона коса…Има још понешто да се занови, али није то баш ургентно, искрено кажу Кубуровићи.

Мало је, заиста, оваквих примера на селу. Обично се на имању затекну деда и бака у пристојној кондицији, ту и тамо, најмладји син који је остао „по директиви“ на земљи са родитељима…понегде и снајка тек пристигла и збуњено прихватила судбину да остане, из љубави, са својим изабраником!

Овде у Оровцу и домаћин и домаћица баш млади и у „ситним“ годинама, са већ четворо послушне, златне деце…Да се све друго занермари, то је потпуно довољан разлог који оправдава сваку пару коју је држава издвојила за ово пољопривредно газдинство. Овде, слободни смо да потврдимо, не треба никаква провера да ли се донације користе како је наведено у уговорима. Ови млади људи остају на својој земљи јер им је то једини добар избор. Да нису тако размишљали, можда би госте сретала само мајка Велимирка. Хвала Богу, она задовољним осмехом потврдјује да је њена кућа и даље пуна, срећна, вредна и весела.

Текст је настао као део пројекта “Пољопривреда, шанса за развој Пријепоља”. Израду текста суфинансирала је Општина Пријепоље из средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Општине Пријепоље у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

ПП Медиа / фото: А.Ровчанин

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока

Ухапшена три Крагујевчанина због покушаја убиства на Златибору

Временска прогноза за петак, 1. март 2024.

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА