OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од петка у трговинама обележено месо домаћег порекла

Месо и производи у којима је најмање 50 процената меса домаћег порекла у свим трговинама у Србији од петка 1. априла носиће ознаку „Произведено у Србији“, најавио је данас шеф Одсека за означавање хране, шеме квалитета пољопривредних производа и органску производњу у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Ракетић.

„Једна од најбитнијих информација за потрошаче, поред цене и рока трајања, је информација о пореклу. Смислили смо најједноставнији начин да то обележимо, без мењања амбалаже, а да опет знате да је то производ у складу са прописима“, рекао је данас Ракетић за Тањуг.

Навео је да је обавеза произвођача меса и месних прерађевина да продавцу достави изјаву којом гарантује да је његов производ у складу са прописима и да може да се обележи графичком ознаком „Произведено у Србији“, а да продавац то јасно мора да истакне на месту где се продају ти производи у његовом објекту или у витринама у којима су изложени.

Ракетић је рекао како је Министарство последњих дана у живој комуникацији с произвођачима и трговцима решило све недумице, тако ова одлука може да почне да се примењује првог дана априла.

На питање како ће потрошачи бити сигурни да је месо са домаћих фарми, Ракетић је одговорио да то није тешко.

„Осим гаранције произвођача да је месо домаће, контролисаће га Управа за ветерину, односно ветеринарска инспекција, која врло лако може да уђе у траг пореклу производа на основу радног налога у месној индустрији, а у налозима пише порекло сировине и састојци који иду у одређену прерађевину. Мислим да наши произвођачи морају бити свесни да је та изјава доказива и да ће бити предмет контроле“, рекао је Ракетић.

Нагласио је да ова одлука треба да помогне не само потрошачима, већ и домаћим произвођачима сточне хране, меса, месних производа и кланичној индустрији.

„Искрено, мислим да ће ове новине стварно помоћи истицању домаће производње, јер мислим да она има све неопходне квалитете, који треба да се на јасан и видљив начин истакну потрошачима“, нагласио је Ракетић.

Он је подсетио да Србија има закон против генетски модификованих организама (ГМО) који изричито забрањује промет сточне хране која садржи ГМО, као и таквог меса и хране за људе.

„Наши произвођачи се тога придржавају, што је веома битно за крајње потрошаче. Друго, месо било као свеже било као прерађевине није прешло ’много километара’, тако да је то једна информација која је јако битна“, навео је Ракетић.

Он тврди да ове новина неће ни на који начин утицати на раст цена меса и прерађевина, јер обележавање не изазива никакве додатне трошкове у процесу производње, већ ће само утицати на бољу продају таквих намирница.

Ракетић истиче да ни чињеница да се ради о домаћем месу доброг квалитета не би требало да утиче на поскупљење такве хране по узору на органске производе.

„Овде желимо да истакнемо то што је наше, јер мислим да можемо с тим да се похвалимо и морамо радити на подизању локал патриотизма, да купујемо робу домаћег порекла. То је врло изражено и код чланица ЕУ у Италији и Француској, па зашто не би тако било и код нас. Да дајемо предност домаћим производима“. закључио је Ракетић.

 

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla