ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од недеље пријава за једнократну помоћ за мајке деце до 16 година

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да пријава за једнократну помоћ од 10.000 динара почиње у недељу и траје до 20. септембра, на адреси идп.трезор.гов.рс, након чега ће новац бити и исплаћен.

Подносилац пријаве односно мајка уносиће број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац, навео је Мали на свом инстаграм профилу.

Како би пријава била што једноставнија, мајке неће морати да уносе матичне бројеве деце, да би се смањила могућност за грешку приликом уноса података, објаснио је министар.

Од пријављивања су изузети хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ и примаоци новчане социјалне помоћи, што значи да ће њима новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Ова помоћ може се добити за свако дете које је држављанин Републике Србије, а које је рођено 21. новембра 2006. године или након тог датума.

То значи да су обухваћена и деца која сада имају 16 година, а која прошле године нису испуњавала услове за помоћ младима од 16 до 29 година, јер су имала мање од 16 година, навео еј Мали.

Право на уплату новчане помоћи у износу од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.

„Ово је још једно испуњено обећање које смо дали и још један пример како се понаша јака и снажна држава, одговорна држава која брине за своје грађане, за своју децу, за породице и квалитет њиховог живота. Деца су наша будућност, наша нада, морамо што више да улажемо у њих и сматрамо да ће ово бити веома важна помоћ за мајке“, нагласио је министар.

Поручио је да влада наставља да подржава наше грађане кроз раст плата, пензија, као и кроз једнократна давања.

Подсетио је да је планиран раст плата у просвети и за медицинске сестре и техничаре кроз два нова повећања, почев од 1. септембра, најпре за 5,5 одсто, а затим од 1. јануара за још најмање 10 одсто.

Такође, планиран је раст пензија кроз два нова повећања, почев од 1. октобра за 5,5 одсто, а затим од 1. јануара за додатних 14,6 одсто.

Ту је и раст плата за све остале запослене у јавном сектору од 1. јануара за најмање 10 одсто, додао је Мали.

Извор: ГЗС / Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА