10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD MALINARA KILOGRAM KUPUJU ZA 120 DINARA, A NAMA NAPLAĆUJU 960 DINARA!

Otkupne cene malina i brutalne sramote kojoj su izloženi malinari i dalje ne jenjavaju. Malinari su krajem prošlog meseca rekli da su odustali od štrajka glađu i zatražili povećanje akontne cene maline, kao i da država pruži pomoć malinarima čiji su malinjaci stradali u nedavnom nevremenu. Očekivalo se da će se strasti tada smiriti, da će se otkupna cena povećati na 220 dinara sa sadašnjih 120-150 dinara. Takođe obećano im je i da biti formiran Nacionalni savet za malinu.

Tim povodom pre nekoliko dana oglasio se predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović koji je rekao da će zakazati novi protest zbog toga što vlasnici hladnjača ne poštuju dogovor i ne povećavaju otkupne cene malina sa sadašnjih 120 do 160 dinara do traženih 220 dinara po kilogramu iako su izvozne cene od 1,93 do 3,1 evro.

Da bruka bude još veća, pravi šok vas dočeka prilikom ulask a u supermarket. Na rafu sa voćem i povrćem ova voćka prosto mami da je kupite. Ipak, tako je sve dok se malo bolje ne zagledate u detalje i proizvodu.

View image on Twitter

Cena je 119. dinara, koliko je i ekipa Espresa platila u jednoj beogradskoj prodavnici. Iako ne zvuči kao pravo bogatstvo, pravi šok se dešava kad pogledate gramažu na njenom pakovanju. Cena od 119 dinara odnosi se na kutijicu u kojoj imate 125 grama ovog voća.

Dakle, ovom računicom kilogram malina košta vas bezobraznih 960 dinara. 

Jedino pravo i logično pitanje koje se posle ovoga može postaviti jeste – ko sebi stavlja u džep 840 dinara od svakog prodatog kilograma?

Podsetimo, sve ovo dešava se nakon višemesečne borbe malinara da se otkupna cena malina poveća. U tome im nije pošlo za rukom, a prodavci nam i dalje „deru kožu“ sa cenama ove voćke. 

Podsetimo, fotografija iz jednog beogradskog supermarketa koja je takođe zgranula javnost osvanula je na društvenim mrežama pre mesec i po dana. 

Tada su mnogi bili šokirani nad tadašnjom cenom od 109 dinara za 125 grama malina, kada su malinari zahtevali da Vlada Srbije hitno preuzme korake kako bi se stalo na kraj, po njihovom mišljenju, monopolu hladnjačara.

 

 
Izvor:espreso.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla