10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD MAJA RADI NACIONALNI SAVET ZA BEZBEDNOST HRANE

Nacionalni savet za bezbednost hrane trebalo bi da počne da radi od maja 2017, a uskoro počinje da radi i Nacionalna referentna laboratorija, pišu „Večernje novosti“ u izdanju od nedelje.

Kako list navodi, stručnjaci upozoravaju da je potrebno još mnogo toga da se uradi, jer je Zakon o bezbednosti hrane iz 2009. godine prepun nedostataka, a stroga pravila vremenom su menjana u skladu sa uvoznicima i domaćim proizvođačima kojima je profit važniji u odnosu na kvalitet i bezbednost.

U Ministarstvu poljoprivrede su naveli da uprkos zakonskim obavezama, predviđena stručna tela do sada nisu formirana kako bi sistem bezbednosti hrane bio u potpunosti funkcionalan i zaokružen.

Savet za bezbednost hrane baviće se na nacionalnom nivou procenom rizika i utvrđivanjem standarda bezbednosti hrane u Srbiji, rekli su u tom ministarstvu.

Radna grupa koja treba da formira Savet za bezbednost hrane, osnovana je krajem prošle godine.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Dragoljub Cvetković rekao je za „Večernje novosti“ da su Savet za bezbednost hrane i Nacionalna referentna laboratorija izuzetno značajni, jer se njima praktično zaokružuje sistem kontrole hrane.

„Ovakav savet već imaju sve zemlje EU i on je neka vrsta vrhovnog autoriteta u ovoj oblasti“, rekao je Cvetković, i dodao da bi savet trebalo da predupređuje i upozorava na slučajeve poput povećanog nivoa aflatoksina u mleku pre nekoliko godina.

„Blic“ u izdanju od nedelje piše da je od 1. januara 2016. do danas po nalogu inspekcija Ministarstva poljoprivrede sa tržišta povučeno skoro 1.000 tona hrane i pića.

Veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija u više od 100.000 kontrola uklonile su iz prometa 721,9 tona hrane i 54 tone pića zbog isteka roka trajanja, nepropisnog deklarisanja, neprimenjivanja zakonskih propisa.

Najopasnija bila je hrana životinjskog porekla, a veterinarska inspekcija uništila je skoro 305 tona mesa i mesnih prerađevina, 1,6 tona mleka i mlečnih proizvoda, 6,3 tone ribe i ribljih proizvoda, kao i 11,6 tona jaja i proizvoda od jaja.

Poljoprivredna inspekcija stavila je van prometa 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića.

Podjednako rizične po zdravlje bile su namirnice iz uvoza, a fitosanitarna inspekcija u poslednjih godinu dana sa tržišta je povukla 310 tona hrane za ljude i životinje.

 

Izvor: http://mondo.rs /foto:Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla