13.6 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD MAJA RADI NACIONALNI SAVET ZA BEZBEDNOST HRANE

Nacionalni savet za bezbednost hrane trebalo bi da počne da radi od maja 2017, a uskoro počinje da radi i Nacionalna referentna laboratorija, pišu „Večernje novosti“ u izdanju od nedelje.

Kako list navodi, stručnjaci upozoravaju da je potrebno još mnogo toga da se uradi, jer je Zakon o bezbednosti hrane iz 2009. godine prepun nedostataka, a stroga pravila vremenom su menjana u skladu sa uvoznicima i domaćim proizvođačima kojima je profit važniji u odnosu na kvalitet i bezbednost.

U Ministarstvu poljoprivrede su naveli da uprkos zakonskim obavezama, predviđena stručna tela do sada nisu formirana kako bi sistem bezbednosti hrane bio u potpunosti funkcionalan i zaokružen.

Savet za bezbednost hrane baviće se na nacionalnom nivou procenom rizika i utvrđivanjem standarda bezbednosti hrane u Srbiji, rekli su u tom ministarstvu.

Radna grupa koja treba da formira Savet za bezbednost hrane, osnovana je krajem prošle godine.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Dragoljub Cvetković rekao je za „Večernje novosti“ da su Savet za bezbednost hrane i Nacionalna referentna laboratorija izuzetno značajni, jer se njima praktično zaokružuje sistem kontrole hrane.

„Ovakav savet već imaju sve zemlje EU i on je neka vrsta vrhovnog autoriteta u ovoj oblasti“, rekao je Cvetković, i dodao da bi savet trebalo da predupređuje i upozorava na slučajeve poput povećanog nivoa aflatoksina u mleku pre nekoliko godina.

„Blic“ u izdanju od nedelje piše da je od 1. januara 2016. do danas po nalogu inspekcija Ministarstva poljoprivrede sa tržišta povučeno skoro 1.000 tona hrane i pića.

Veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija u više od 100.000 kontrola uklonile su iz prometa 721,9 tona hrane i 54 tone pića zbog isteka roka trajanja, nepropisnog deklarisanja, neprimenjivanja zakonskih propisa.

Najopasnija bila je hrana životinjskog porekla, a veterinarska inspekcija uništila je skoro 305 tona mesa i mesnih prerađevina, 1,6 tona mleka i mlečnih proizvoda, 6,3 tone ribe i ribljih proizvoda, kao i 11,6 tona jaja i proizvoda od jaja.

Poljoprivredna inspekcija stavila je van prometa 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića.

Podjednako rizične po zdravlje bile su namirnice iz uvoza, a fitosanitarna inspekcija u poslednjih godinu dana sa tržišta je povukla 310 tona hrane za ljude i životinje.

 

Izvor: http://mondo.rs /foto:Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Oglasna Tabla