12.6 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

OD JESENI PROBIJAJU TUNEL KROZ KADINJAČU

Koliko je realna najava skore izgradnje novog putnog pravca u zapadnoj Srbiji. Projekat tunela kroz Kadinjaču biće gotov do novembra. Izgradnja tunela, dugog 1,2 kilometra, koštaće između osam i 10 miliona evra.

Bajina Bašta u kojoj su se na jednom mestu srela dva prirodna bogatstva, moćna Drina i planina Tara – oživeće od jeseni jedan stari, veliki san. Uskoro će, kako je potvrđeno „Novostima“, početi projektovanje tunela ispod Kadinjače, koji će biti veza ne samo Užica i ove varoši, već i koridor matice prema Republici Srpskoj! Ceo papirološki posao biće gotov do kraja oktobra, pa bi zatim ozbiljno moglo da se razmišlja o radovima!

Ovaj projekat biće finansiran zahvaljujući evropskim fondovima i Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor. Generalni projekat i prethodna Studija opravdanosti za „Tunel Kadinjača“ vredni su 176.000 evra, a detalji su dogovoreni nedavno u kancelariji Delegacije Evropske unije u Beogradu.

– Posle izrade ovih dokumenata pristupiće se izradi Plana detaljne regulacije za odabranu varijantu trase tunela i pristupnih saobraćajnica. Sve procedure biće realizovane po procedurama Evropske unije, a na tenderima za izradu tehničke dokumentacije će moći da konkurišu i domaće kompanije. Planirana je i poseta Bajinoj Bašti, prvenstveno izabranih eksperata za praćenje realizacije projekta, kao i same Delegacije EU – precizira za naš list Ivan Marković, projekt koordinator „Tunela Kadinjača“.

Tunel, dugačak oko 1,2 kilometra, počeće u Volujcu, a završavaće se u Zaglavku. Vrednost radova izno siće između osam i 10 miliona evra, i za sadašnje prilike, deluje gotovo nedostižan. Međutim, upravo je Regionalna razvojna agencija Zlatibor pronašla model koji veliku investiciju približava ostvarenju – šansa je u budućim fondovima EU za kapitalne projekte. Takođe, master plan razvoja saobraćaja Srbije predvideo je bočni moravski koridor kao vezu prema Drini i Republici Srpskoj, pa se može očekivati i pomoć države za samu izgradnju.

Ideja se uklapa i u postojeći projekat „Podrinje“, a koji u oblasti putne infrastrukture zajedno sprovodi 28 opština iz Srbije i Republike Srpske.

SARADNjA: Novac za finansiranje projekta je, obećavaju nadležni, obezbeđen. Reč je o programu prekogranične saradnje „IPA Leftover 2011 SRB – BiH“.

NAJLEPŠE U SRBIJI
Bajina Bašta po mnogima je najlepše što Srbija ima. Dva jezera, reke, planine, sve je na jednom mestu.
– Zato će izgradnja tunela ovo blago približiti desetinama hiljada ljudi koji su naš kraj odavno prepoznali kao buduće vrhunsko turističko odredište. Pored toga, danas veoma kritičan i opasan put preko Kadinjače, postaće daleko bezbedniji – ističe Radomir Filipović, predsednik opštine.

Izvor: Večernje Novosti

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla