ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Од јануара у породичном насиљу убијена је 21 жена, а свака пета доживи насиље у партнерској вези

До почетка августа у породичном насиљу убијена је 21 жена, док је током целе претходне године убијено укупно 19 жена. Организације које се баве заштитом жртава насиља упозоравају да би одговарајућа процена ризика могли да утичу на ту статистику. Правовремене и одговарајуће мере заштите, показало се, могу да утичу и да до случајева насиља не дође, па самим тим и оних најгорих последица.

Страх да би супруг од кога се разводи могао да на силу узме децу и одведе их у иностранство показао се оправданим. Деца су отета док су се враћала с баком и деком, усред ноћи. Исте ноћи, с оцем, без пасоша прелазе гранични прелаз Шид. Од тада мајка, која је штићеница Сигурне куће, с њима више нема контакт. Центар за социјални рад претходно је дао мишљење да њена бојазан није реална.

„Ја јесам добила амин односно сагласност Центра за социјални рад да ми се деца повере на старање до окончања бракоразводне парнице, али је у оквиру тог извештаја написано да сам параноична, да нема потребе за изрицањем мера за заштиту од насиља у породици, самим тим нема потребе за забрану приласка“, наводи мајка деце и штићеница Сигурне куће.

За разлику од наше саговорнице неке жене нису доживеле да више пута упозоравају. То је, бар како преносе медији, случај са женом из Футога коју је муж убио истог дана када је полиција долазила у породицу због њихове свађе.

У Аутономном женском центру упозоравају да би одговарајућа процена ризика и примена мера могла да спречи и неке смртне исходе.

„Већ 12 година пратимо убиства жена у породично-партнерском контексту и видимо да је у сваком трећем случају насиље претходно било пријављивано надлежним институцијама. У одређеним броју случајева, можда још у 10 одсто, видимо да су постојала сазнања људи из окружења – породице, пријатеља о томе да је насиље присутно. Али тамо где су жртве тражиле подршку и помоћ институције, засигуно је да је негде систем заказао“, наводи Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра.

Саговорника из полиције с којим бисмо разговарали о процени безбедносних ризика нисмо могли да добијемо. Друга карика у ланцу, тужилаштво сматра да добија сва тражена обавештења али је питање да ли сви тужиоци траже довољно информација. Значајну улогу у решавању проблема има и Група за координацију и сарадњу.

„Рецимо у јуну 2022. је било чак 47 састанака, а закон каже најмање два пута месечно, што значи да су београдска тужилаштва готово четири пута више одржала састанака. С друге стране поставља се питање квалитета тих састанака – има оних који одлично раде, који раде добро и они којима је потребна помоћ и подршка“, наводи Горјана Мирчић Чалуковић из Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Свака пета жена у Србији доживи насиље у партнерској вези па је потребно да решавању проблема већи допринос дају сви који имају сазнања.

У тужилаштву подсећају да би осим полиције и центара за социјални рад био значајан и већи допринос здравственог и образовног система јер је насиље у школском дворишту неретко последица оног у породици.

Фото: илустрација

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА