OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од града Србију јуче бранила 143 ракетна центра

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Најважнија вест је да је у Западној и Југозападној Србији, у највећем броју места, пало од 10 до 20 литара по метру квадратном кише, а што је у овом тренутку благодет за пољопривреду. Систем одбране од града је дејствовао у циљу да се спрече, или умање, потенцијалне штете од града које су на великим површинама претиле усевима.

Дејствовало је 10 радарских центара Републичког хидрометеоролошког завода: Ужице, Ваљево, Букуља, Петровац, Црни Врх, Бешњаја, Сјеница, Крушевац, Ниш и Кукавица. У дејству су биле 143 противградне станице, са којих је укупно лансирано 576 ракета.

Само из домена Радарског центра Ужице дејствовало је 38 противградних станица, испаливши 140 ракета. Ефекти су добри, штете од града су минималне. Појава града и могућа штета до 10%, на малим површинама у односу на брањену, забележена је у општинама Пожега и Ариље, а у општини Ужице и штете на воћу до 20%. Појава града је елементарна непогода и она се не може, никаквим средствима, нигде у свету спречити. Енергија само једног олујно-грмљавинског облака упоредива је са енергијом једне нуклеарне бомбе.

„Свака земља покушава да те штете умањи и сведе их на прихватљив ниво. Ефикасност се у свету креће од 35 до 60%, а код нас до 70%, а често и више. Пошто је апсолутна заштита од града немогућа, наша држава пољопривреднике стимулише још на два начина за заштиту летине, поред финансирања ракетног система: једна је субвенција осигурања усева, која се креће до 70%, а друга је субвенција противградних мрежа. То би пољопривредници требало да знају, јер могу бити још сигурнији у борби против ове природне непогоде”, рекао је проф. др Југослав Николић, директор РХМЗ-а.

ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla