Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од фебруара нови програм за сеоске куће

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић најавио је да ће од фебруара кренути нови програм за сеоске куће, додајући да ће, док год буде младих људи заинтересованих за тај програм, држава издвајати средства.

Следеће недеље ће изаћи са предлогом пред Владу Србије за нови програм који ће почети од фебруара, а очекује да ове године буде око 5.000 захтева.

Током прошле године, како је навео, за 1,2 милијарде динара из буџета купљено је у оквиру програма насељавања младих у села.

Кркобабић каже да је до сада укупно кроз тај програм купљено 1.631 кућа за 5.000 људи, од чега 2.250 деце и то у 119 локалних самоуправа.

Наглашава да није довољно да млади имају само кућу и окућницу како би и остали да живе на селу и наводи да млади људи углавном не одлазе из оних средина где могу да договарају и одлучују о свим питањима везаним за њихов живот.

У том смислу најављује да ће се трудити да се у овој години направи и нова територијална организација, нови концепт руралног и урбаног заснованог на европском моделу.

„Ово је пионирски посао, отворили смо огромна питања“, казао је Кркобабић и апеловао на посланике у Скупштини да подрже „Национални програм за препород села Србије“.

Каже и да су за сада средства, која су опредељена из буџета, довољна да се настави са радом.

„Биће и ребаланс буџета и надам се да ћемо имати и додатна средства“, каже министар за бригу о селу.

Говорећи о социјално гарантованим пензијама, Кркобабић каже да оне немају никакве везе са уобичајеном пензијом и не иду из фонда.

„То је специјални вид социјалне помоћи намењен онима који имају више од 65 година, а неће моћи никада да оду у пензију јер не испуњавају услове. Највише таквих су жене са села, које немају ништа на своје име, а све на њима почива. Време је да им вратимо достојанство“, навео је Кркобабић.

Према његовим речима, износ те социјалне гарантоване пензије не би требало да буде мањи од 100 евра и прецизира да су услови за њу да не постоји пензија, нема имовине на своје име и нема других прихода.

Додаје да таквих у Србији има нешто више од 200.000 за које би годишње требало издвајати 240 милиона евра.

 

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА