ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Od države pola para za struju na sunce: Konkurs za subvencionisane solarne panele u domaćinstvima

STIŽE još jedna pomoć za građane. Država će obezbediti polovinu sredstava za domaćinstva koja žele da postave solarne panele, kako bi proizvodila struju za sopstvene potrebe. Procedura će biti ista kao i za zamenu stolarije.Ministarka energetike Zorana Mihajlović u četvrtak je najavila da očekuje da će 3. septembra biti raspisan javni poziv za lokalne samouprave koje će subvencionisati ovaj projekat. Nakon toga će opštine i gradovi objaviti konkurs za izbor firmi, koje će obavljati radove, a onda sledi i poziv za građane.

U Ministarstvu energetike ističu, za „Novosti“, da se investicija u solarne panele domaćinstvu vraća u periodu od osam do deset godina, a posle toga proizvedena struja je besplatna. Za subvencije će moći da konkurišu svi, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima ili stambenim zajednicama.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je rešen veliki problem u proceduri za dobijanje svih dozvola za postavljanje solarnih panela i povezivanja na mrežu snabdevača. Za to je bilo potrebno šest meseci, a sada se sve završava nakon jednog koraka i potpisivanja ugovora sa „EPS snabdevanjem“.

– Građani će moći da proizvode električnu energiju iz solarnih panela kada ima najviše sunca, da tu struju isporučuju u sistem, a da je troše kada im odgovora – objašnjavaju u Ministarstvu. – Ukoliko u jednom mesecu proizvedu više nego što su potrošili, višak mogu da iskoriste u narednom mesecu.

U javnosti se ranije moglo čuti da će domaćinstva imati mogućnost da višak ovako proizvedene struje i prodaju, ali država neće dodeljivati sredstva za tu namenu. U Ministarstvu objašnjavaju da će subvencije moći da dobiju samo oni koji budu koristili koncept kupca – proizvođača. To znači da će struju iz solarnih panela upotrebljavati isključivo za sopstvene potrebe, a ne da bi je plasirali na tržište.

Za subvencionisanje kupovine solarnih panela, kako navode naši sagovornici, biće primenjen isti model kao za finansiranje zamene stolarije. Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave obezbediće po 25 odsto podsticaja, a građani će učestvovati sa najmanje 50 procenata sopstvenih sredstava.

TROŠAK OKO 5.000 EVRA
TROŠAK za postavljanje solarnog panela za prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje ima mesečnu potrošnju od 400 kilovat-časova, iznosio bi od 4.000 do 5.000 evra. Panel od jednog kilovata u našoj zemlji proizvede godišnje oko 1.200 kilovat-časova struje, i košta oko 1.000 evra. Potrebno je da se postavi solarna elektrana instalisane snage četiri do pet kilovat-časova koja zauzima prostor od 30 kvadratnih metara.

ZAMENA STOLARIJE I U NOVEMBRU
JAVNI pozive za zamenu stolarije raspisalo je 11 opština i gradova, a do kraja meseca to će učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti – rekla je ministarka Zorana Mihajlović. – Neće biti povlašćenih, kriterijumi su jasno definisani, a osnovni je energent koji se koristi za grejanje. Svi koji upotrebljavaju lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje, biće u prednosti.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа