ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Од државе по 8.000 евра за нова возила: Ево ко све има право на новац

Тасксисти ће и ове године код државе моћи да аплицирају за субвенције за нова возила. Новац је одвојен за 6.000 такси превозника, сви који га желе могу да добију по 8.000 евра, али је за ову врсту новчане подршке потребно испунити и неколико услова.

Први је да возило није скупље од 13.000 евра, а међу кључним условима је и то да возила морају бити по еколошки прихватљивим стандардима. То практично значи да у обзир долазе само нова путничка возила која имају потпуно електрични, хибридни или погон на компримовани природни гас или да задовољавају најмање еуро 6 стандард.

У владиној уредби се наводи и да право на субвенцију имају сви такси превозници који се овим послом баве најкраће од 4. јануара 2019. године, што значи да је услов да таксирају најмање три године.

Међу условима се наводи и да они који аплицирају за субвенцију морају претходно да исплате 15 одсто купопродајне цене новог путничког возила. Овај део новца могу да обезбеде својим средствима, кроз лизинг или банкарски кредит.

Учешће од 15 одсто могу обезбедити и својим средствима, али је у том случају важно знати да се субвенција исплаћује након што доставе доказ да су у целости исплатили добављачу део купопродајне цене који се не финансира из средстава за одобравање субвенција.

– Ако такси превозник купује ново путничко возило закључењем уговора о финансијском лизингу, односно закључењем уговора о наменском кредиту, субвенција се исплаћује се након закључења уговора о финансијском лизингу, односно закључења уговора о наменском кредиту“, наводи се у уредби владе.

Захтеви за субвенције подносе се Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Ово ресорно министарство након примања документације има три месеца и да донесе коначно решење.

Важно је знати и да превозници који купе возило уз помоћ субвенције исто возило не могу отуђити у року од три године, али и да су дужни да купљеним возилом обављају делатност најмање у року од три године.

Извор: блиц.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић