ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од државе по 400.000 динара за соларне панеле: Процедура је сада једноставнија, а ово је све што треба да знате како би добили и паре и могли да зарађујете


Прошле недеље, на седници Владе Србије усвојена је Уредба о изменама и допунама Уредбе о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача, којом је поједностављена процедура за производњу електричне енергије за сопствене потребе из обновљивих извора енергије.

Донесене измене додатно су скратиле процедуру у исмањиле трошкове за „купце-произвођаче“ који струју произведену на овај начин користе само за сопствену потрошњу, и не испоручују вишак енергије у дистрибутивни систем.

Практично, грађани или привредни субјекти који су стекли статус „купца-произвођача“ дужни су да поднесу захтев за закључење уговора о потпуном снабдевању (или закључење уговора о снабдевању са унапред одређеним количинама електричне енергијеза сваки обрачунски период) снабдевачу.

До сада је 60 физичких лица и осам правних уписано у регистар „купац-произвођач“, а укупна инсталисана снага којом они рапсолажу је 2,12 мегавата, а према подацима ЈП „ЕПС Снабдевање“ и „Електродистрибуција Србије“ поднети су захтеви за закључење и прикључење још 25 мегавата, стоји у саопштењу Министарства енергетике.

Крајем маја десет локалних самоуправа у Србији објавило је јавни позив за доделу субвенција за инсталирање соларних панела, а сада је тај списак дужи за још једну самоуправу, град Чачак. Део новца за тај пројекат (укупно 100 милиона динара) обезбедило је Министарство рударства и енергетике, и добило га је укупно 37 локалних самоуправа. Све оне су дужне да обезбеде исти износ новца који добијају од министарства, тако да ће грађанима укупно бити доступно око 200 милиона динара.

Када погледамо трошкове инсталирања ових електрана, које годишње могу да произведу од 1.500 до 7.250 киловата (кW), потребно је до 5.000 евра. Такође треба обратити и пажњу на кровну површину која је неопходна, у случају овог примера око 30 квадрата. Дакле, сви који добију субвенцију и одлуче се за инсталирање соларне електране, која може да вас опскрби са 30 до 70 одсто дневне потрошње струје, држава ће обезбедити половину, тј. 2.500 евра.

Услови
Услови доделе субвенција су у свим локалним самоуправама исти. Новац се додељује за набавку панела чија снага не прелази 6 кW. У случају да се одлуче за електрану веће снаге разлику од укупне вредности радова домаћинство плаћа само. У субвенцију су урачунати и набавка опреме, као и услуге уградње и израде техничке документације.

Домаћинства се бирају на основу 4 критеријума: Стање спољних зидова; начин грејања; карактеристике спољне столарије; фактор К заузетости површине за објекат (количник укупне површине стамбеног објекта из пореске пријаве и броја кориника тог објекта). Такође, оне куће које имају ПВЦ столарију и које су изоловане имају предност.

Што се подносиоца пријаве тиче, он мора да буде власник објекта, или да има пријаву боравка на истој као и сагласност власника објекта. Један од услова је и да је потрошња на последњем рачуну била најмање 30 киловат-сати (кWх).

Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА