0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Od Drine do Atalante: Srbin iz Bajine Bašte postao dekan američkog univerziteta

Katedra predavača odevne kreacije na prestižnom američkom univerzitetu, a naročito titula dekana, nije eksluzivitet modnih znalaca iz zemalja perjanica svetske mode. Može se do tamo i sa područja gde se ne šiju globalno poznate „krpice“, pa i sa obala Drine.

Dejan Agatonović (39), Bajinobaštanin, dokaz je da je to moguće. U Atlanti, na SCAD (Savannah College of Art and Design), američkom univerzitetu umetnosti, gradi reputaciju profesora modnih stilova.

Agatonović je završio studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek kostim – savremeno odevanje, a zatim se odselio u London, gde je magistrirao na Sent Martins univerzitetu. Šest godina je predavao na nekoliko londonskih koledža, a 2011. pozvali su ga sa univerziteta u Sautemptonu da bude redovan profesor i šef Katedre za modu. Ponudu je prihvatio.

Pretprošle godine dobio je poziv da karijeru nastavi u Atlanti.

– Dok sam radio kao šef katedre i redovni profesor u Sautemptonu, završio sam još jednu magistraturu u pedagogiji. U januaru 2015. iz SCAD-a su kontaktirali sa mnom pošto su pronašli moj CV na internetu i tada počeli da me intervjuišu za posao šefa katedre. Posle trećeg intervjua su me pitali da li sam zainteresovan za poziciju dekana. Rekao sam – da! Odradio sam ukupno deset intervjua, a nakog šestog su me doveli u Ameriku, gde sam ostao četiri dana i odradio još toliko testova. Sve je bilo toliko dobro da nije izgledalo stvarno – priča Dejan Agatonović.

Upoznao je, priča, mnogo znanih ličnosti koje svraćaju na SCAD tragajući za modnim trendovima, a u kakvu elitu se upleo shvatio je na večeri sa jednim od vlasnika „Gučija“.

– Pored Atalante, gde je sedište, SCAD ima isturena odeljenja u američkom gradu Savana, Hongkongu i francuskoj srednjovekovnoj Lakosti. U njegovom sastavu je oko 100 restauriranih zgrada, a enterijer svake od njih je sređen do nivoa luksuznih hotela. Studije su veoma skupe – četvorogodišnje školovanje sa domom košta oko 200.000 dolara – prenosi Bajinobaštanin.

U svet visoke mode krenuo je iz Londona sa kolekcijom za Stelu Makartni, ćerku Pola Makartnija

Uspešnu karijeru modnog kreatora počeo je za vreme studentskih dana 2002. Sa svojom prvom kolekcijom, koju je izradio materijalom dobijenim iz Engleske, uz pomoć odavno ugašene firme „Tarateks“ iz Bajine Bašte, predstavio se na Beogradskoj nedelji mode. Magistarsku kolekciju u Londonu sačinio je od „donacije“ iz zavičaja – dva parčeta kože koje je dobavio iz Užica i detalja koje mu je poslala jedna konfekcija iz Bajine Bašte.

U svet visoke mode krenuo je iz Londona sa kolekcijom za Stelu Makartni, ćerku Pola Makartnija. – Na takmičenju modnih dizajnera „Fashion Fringe“ sam ušao u finale, što mi je pomoglo da na Londonskoj nedelji mode izađem sa svojom prvom kolekcijom. Zahvaljujući ovome imao sam mentore poput Donatela Versače, Toma Forda, Kristofera Bejla – priča Dejan Agatonović.

To mu je bio podstrek da pokrene svoju modnu kompaniju. U privatnom biznisu je ostao do 2010. Nije dugo čekao na poziv iz Sautemptona, kasnije je usledela selidba u Ameriku.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/naslovna: Privatna arhiva

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla

Prodata sevojnička „Budućnost“

Oglasna Tabla