ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Од данас упис деце у основне школе преко Портала еУправа

Од данас родитељи поново могу покренути поступак уписа своје деце у основне школе преко портала еУправа, саопштила је Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Србије.
Од данас родитељи поново могу покренути поступак уписа своје деце у основне школе преко портала еУправа, саопштила је Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Србије.

„Родитељи на једноставан начин могу да закажу термин за упис и тестирање детета у основној школи којој територијално припадају“, саопштила је Канцеларија.

Наводи се да је прошле године услугу еЗаказивања термина за упис у основну школу користило око 35.800 родитеља и овлашћених лица.

Термин у основној школи може да се закаже преко Портала еУправа или у директном контакту са школом, путем телефона или имејла.

А одласком у основну школу у заказаном термину родитељи завршавају све активности везане за упис, без потребе да доносе иједан папирни документ јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем.

Изузетно, обавезно је донети у школу лекарско уверење уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи.

Свака основна школа је у обавези да понуди термине за упис и тестирање у периоду од 1. априла па до 31. маја.

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је ова електронска услуга олакшала родитељима поступак уписа детета у први разред.

„Упис ђака првака је важан догађај у свакој породици и зато је важно да родитељи могу да се посвете детету и да не буду оптерећени обиласком шалтера и прикупљањем документације“, рекао је он.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић навео је да је увођење еЗаказивања захтевало повезивање преко 1.200 основних школа, 150 домова здравља и базе података четири министарства, односно скоро 30 различитих информационих система.

„Увођењем ове услуге још једном показујемо како је јавна управа постала успешан сервис грађана, како грађанима штедимо време, школама олакшавамо рад и унапређујемо транспарентност процеса уписивања првака“, изјавио је он.

Родитељима је на Порталу еУправа на располагању и именик са контактима свих основних школа, као и контакт центар Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји