OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Od bolesti srca u Srbiji svakoga dana umru 144 osobe

Ovogodišnji Svetski dan srca se obeležava 29. septembra pod sloganom „Budi heroj svoga srca“ sa ciljem da čovečanstvo bude globalna zajednica heroja koja će preduzeti sve da ljudska civilizacija usvoji zdravije stilove života.

Stopa umiranja od bolesti srca i krvnih sudova je u Srbiji veća od 50 odsto, a viša nego u ostalim zemljama Evrope. Svakog sata u našoj zemlji šest osoba umre od kardiovaskularnih bolesti! Samo prošle godine u našoj zemlju kardiovaskularne bolesti (KVB) potpisale su 52.663 smrtovnice.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kaže da prema podacima Registra za akutni koronarni sidrom (AKS) od iznenadne smrti, nestabilne angine pektoris i infarkta srca dnevno se registruje 61 obolela osoba, a od tih bolesti dnevno umre 13 ljudi.

Bolesti srca i krvnih sudova i dalje imaju dominantno mesto u morbiditetu i mortalitetu širom sveta što nameće, svima ponaosob, ali i društvu kao celini, obavezu da faktore rizika za njihovo nastajanje svede na najmanju moguću meru.

Gotovo 85 odsto prevremene smrtnosti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara može da se spreči merama primarne prevencije.

Kako u svetu, tako i u Srbiji Svetski dan srca će u zdravstvenim ustanovama biti propraćen različitim aktivnostima, kako promotivnim kampanjama, tako i pregledima građana, savetima o zdravlju i faktorima rizika.

Izvor: RTV

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla