ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од априла биће познато порекло домаћег меса, пратите ознаку „пореклом из Србије“

Од 1. априла ће домаће месо у продавницама носити ознаку географског порекла. Бранислав Ракетић, шеф Одсека за декларисање политике квалитета и органске производње у ресорном Министарству, истиче да потрошачи у Србији воле домаће месо и да је зато и важно да знају одакле и потиче. Сматра да ће се навођењем порекла, створити један бренд и да ће ти производи бити више продавани у односу на оне који немају ту ознаку, пише портал ртс.рс.

Министарство пољопривреде је почетком марта донело допуну Правилника о изражавању хране, којом додатно уређује означавање порекла меса из Србије. Означавање се односи на говеђе, свињско месо, овчије, козије и на живинско месо, као и на прерађевина које у себи садрже више од 50 посто тог меса.

Бранислав Ракетић је истакао је да је циљ да се на тај начин да подстрек домаћој индустрији, да се те информације додају произвођачима и да оне буду још видљивије крајњем потрошачу.

-Жеља нам је и да ови производи такође, имају одређене компаративне предности у односу на оне који немају ту ознаку, да на тај начин стварамо један бренд на те производе који су пореклом из Србије-нагласио је Ракетић.

Од 1. априла производи с ознаком „Пореклом из Србије“
Указује и да потрошачи у Србији воле воле домаће месо и да је зато мотив био и да га додатно означе али да нису хтели да те ознаке буде додатно оптерећење за произвођаче променом деклерација.

Одлучили смо да на на тим полицама буде јасно означено да је то производ из Србије. Примена имена је од 1. првог априла.

Обавезно навођење хране земље порекла је за:

– воће и поврће,

– месо и месне прерађевине,

– јаја,

– маслиново уље

Ракетић објашњава да је услов за ознаку са пореклом из србије и да сировина у производу буде више од 50 посто из Србије.

-Уколико је друга храна а има у себи елементе који би могли бити обмањујући за потрошача и ти произвођачи су дужни да наводе земљу порекла. Суштина је да се једна потпуна информација да крајњем потрошачу- прецизирао је Ракетић.

Усклађеност са стандардима ЕУ
ЕУ је покренула велику реформу система означавања хране. Стратегија „Од поља до стола“ односи се на ознаке порекла.

Ракетић посебно истиче да је у интересу да Србија буде складу с ЕУ и зато што је извозник хране.

У ЕУ је та информација, додаје, битна за потрошаче и битно је да се та листа прошири у смислу навођења.

-Тако да ће бити шитри списак производа који могу бити предемет навођења, попут месних прерађевина. Једна од идеја је, да то буде и млеко, дурум пшеница која је састојак за тестенина, парадајиз и кромпир, који су такође састојци за неке производе и то је један шири списак производа који могу да буду предмет означавања хране – наводи он.

Такође, подсећа да наш закон забрањује све фазе производње и продаје генетских ГМО производа.

Ракетић сматра да ће се навођењем порекла, створити један бренд и да ће ти производи бити више продавани у односу на оне који немају ту ознаку.

Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Веома успешно реализован пројекат „Поштуј младост, поштуј живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стравична несрећа код Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак, 11. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА