OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD 8. juna do 16. jula: Ovo je detaljan kalendar svih važnih datuma koji vas očekuju

Još jedna školska godina ulazi u foto-finiš i to na svim nivoima, od osnovnih škola, preko srednjih, pa sve do fakulteta. Maturanti gimnazija i učenici trogodišnjih srednjih stručnih škola već su se raspustili, u utorak će njihovim koracima krenuti i sadašnji osmaci, dok će preostali u školskim klupama ostati gotovo po pravilu do 22. juna.

Međutim, baš tada sledi ono glavno, prijemni za srednje škole i fakultete, a ceo proces od testova, preko iščekivanja rezultata, do upisa trajaće čak tri nedelje.

I sve to dolazi kao završetak još jedne potpuno specifične školske godine koju je umnogome obeležila epidemija korona virusa, zbog koje su đaci češće bili na onlajn nastavi nego u školskim klupama.

Evo, kako će foto-finiš školske godine izgledati iz dana u dan.

8. jun – Raspuštaju se učenici osmog razreda svih osnovnih škola u Srbiji kako bi imali vremena da se do 23. juna dodatno pripreme za prijemne ispite, odnosno polaganje male mature. Neki kod kuće, a neki u svojim školama.

22. jun – Raspuštaju se svi ostali osnovci, učenici od prvog do sedmog razreda osnovnih škola, ali i svi srednjoškolci, sa izuzetkom maturanata koji se već nalaze na odmoru ili se uveliko pripremaju za upis na fakultete.

23. jun – Počinje mala matura, a budući srednjoškolci prvo će raditi test iz srpskog/maternjeg jezika i to od 9.00 do 11.00 časova. Pred sobom će imati test sa 20 zadataka. Istog dana počeće i upisni rok za fakultete, odnosno prijave za prijemne ispite, a ceo proces će trajati sve do 26. juna.

24. jun – Drugi dana male mature kada će budući srednjoškolci raditi test iz matematike. Kao i prvog dana termin je od 9.00 do 11.00 časova, a pred svršenim osnovcima takođe će biti 20 zadataka.

25. jun – Mala matura biće završena trećim, kombinovanim testom (9.00-11.00) na kojem će biti pitanja iz geografije, biologije, fizike, hemije i istorije. On je ujedno i najvredniji jer za razliku od srpskog i matematike koji nose po maksimalnih 13 poena, ovaj vredi 14.

26. jun – Potencijalni akademci će istaknute liste kandidata za upis na fakultete moći da vide najkasnije do ovog datuma. I tada će znati kada i gde treba da dođu na prijemne ispite.

27. jun – Preliminarni rezultati male mature biće istaknuti na nivou škola u svim osmoletkama širom Srbije i to najkasnije do 10 časova. Zatim sledi eventualni prijem prigovora na rezultate (10.00-16.00).

28. jun – Počinju prijemni ispiti na fakultetima širom Srbije, a ceo proces odvijaće se sve do 2. jula. Negde će trajati samo jedan, a negde više dana.

2. jul – Objavljivanje konačnih rezultata sa testova na maloj maturi (do 8.00), kada će svršeni osnovci znati tačno sa koliko bodova raspolažu u trci za željenu srednju školu. U isto vreme ovo će biti i poslednji dan da budu završeni prijemni ispiti na svim fakultetima.

3. jul – Popunjavanje i predaja lista želja za upis u željene srednje škole. Proces će trajati dva dana, dakle i 4. juna i to u periodu od 8.00 do 15.00 časova. Budući srednjoškolci mogu da predaju spisak sa maksimalno 20 željenih smerova i škola.

5. jul – Svi fakulteti širom Srbije će rezultate prijemnih ispita objaviti najkasnije 5. jula, do 16 časova. Oni će napraviti preliminarnu rang-listu kandidata koji su obezbedili studiranje na budžetu ili su pak primljeni kao samofinansirajući studenti.

7. jul – Budući studenti koji nisu zadovoljni rezultatima mogu priložiti žalbu fakultetu na kojem su konkurisali. Na drugoj strani, mali maturanti mogu da provere tačnosti liste želja za upis u srednje škole od 8.00 časova.

9. jul – Objavljivanje zvanične liste želja učenika za upis u srednje škole – do 8.00 časova. Onda sledi iščekivanje da bude obelodanjeno gde su đaci upali.

11. jul – Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po srednjim školama (do 8.00 časova), kao i objavljivanje preostalih slobodnih mesta u drugom krugu.

12. jul – Podnošenje prijava za upis u srednje škole trajaće dva dana, dakle i 13. juna. Oba dana termini su od 8.00 do 15.00 časova.

Konačne rang-liste upisanih na fakultete biće objavljene ovog dana. Od tad pa do 16. jula kandidati moraju da se upišu na fakultete.

16. jul – Završetak upisa na fakultete. Do tog dana svi koji su prošli prijemni i izborili mesto na budžetu ili kao samofinansirajući, moraju da budu upisani na fakultetima.

(Kurir.rs/Blic)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla