9.7 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD 6.OKTOBRA SKRAĆENI ČASOVI UKOLIKO NE BUDE POSTIGNUT DOGOVOR S VLADOM

Ukoliko do 15. septembra ne bude postignut dogovor sa Vladom, Sindikat obrazovanja Srbije najavio je da će od 6. oktobra početi štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta, a toga dana planiran je i protest u Beogradu.

Predsednica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić kaže za Danas da je ovu odluku doneo Republički odbor tog sindikata, te da će se tek pregovarati o zajedničkom nastupu sa Sindikatom radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Granskim sindikatom prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”. Ona je podsetila da je SRPS već doneo odluku o potpunoj obustavi rada i protestu kada Skupština Srbije bude usvajala Zakon o zaposlenima u javnim službama i najavila da će ih podržati članovi Sindikata obrazovanja Srbije.

Štrajk upozorenja danas su organizovali Sindikat obrazovanja Srbije i SRPS. Od 654 škole članice Sindikata obrazovanja, prvog časa u prepodvenoj smeni danas nije bilo u 438 obrazovnih ustanova.

Solidan odziv je zabeležen i u Vojvodini. Ranko Hrnjaz, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodne, koji je član SRPS-a, navodi za Danas da je preko 80 odsto škola iz tog sindikata u Pokrajini danas štrajkovalo. Zbirne podatke u SRPS-u nismo uspeli da dobijemo.

S druge strane, u Ministarstvu prosvete tvrde da samo u 114 škola nije održan prvi čas, dok su u 10 škola časovi bili skraćeni na 30 minuta. Prema podacima školskih uprava prikupljenih od direktora škola, od 1.751 obrazovne ustanove nastava se u prepodnevnoj smeni normalno odvijala u 1.627 škola, kažu u Ministarstvu.

Podsetimo, sindikati traže povećanje plata u prosveti iznad republičkog proseka i povlaćenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, kao i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje. U Sindikatu obrazovanja Srbije podsećaju da bi zarade u prosveti trebalo povećati za 12 odsto da bi dostigli republički prosek.

Izvor: Danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla