7.1 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA Uncategorized ZANIMLJIVOSTI

OD 2017. POLJOPRIVREDNICE IMAJU PRAVO NA PORODILJSKO?

Vlasnice poljoprivrednih gazdinstava od naredne godine trebalo bi da dobiju pravo na  porodiljsku naknadu koja će im se obračunavati u skladu sa osnovicom na koju se plaćaju porezi i doprinosi njihovog domaćinstva, predviđeno je  Nacrtom zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri. Branka Horvat iz Mišićeva od malena se bavi poljoprivredom. I pre nego što se udala roditeljskoj kuću u Tavankutu bavila se stočarstvom.

anita-kujundzic

“Stočarstvom se bavim 16 godina. Nije uobičajeno da se žena bavi stočarstvom, ali na selu nema izbora. Nisam imala pravo na porodiljsko, ništa mi nije plaćano, kao recimo preduzetnicima i drugim ženama koje rade u fabrikama ili u državnim institucijama. Ne znam zbog čega, ali ni radni staž, ni kada sam rađala decu nisam dobijala kao svaka druga žena od države. Gazdinstvo je na supruga. Lepo bi bilo da ženema na selu bude plaćeno porodiljsko odsustvo, onda bi se možda I mnoge žene odlučile da se udaju ili ostanu na selu I mogla da ostvaraju svoja osnovna prava”, kaže Branka Horvat iz Mišićeva.

Ovo pravo će da ostvaruju i žene koje su zaposlene na privremeno povremenim poslovima.

“To je veliki iskorak i nešto što će, nadamo se, promeniti ne samo kvalitet života žene na selu već i odnos prema ženama na selu. Naredne godine će zakon  proći kroz javnu raspravu i biti usvojen. Ovo je jasna poruka. Neka žena bude vlasnik gazdinstva i od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Hajde da menjamo stvari .Položaj žena na selu nešto je o čemu država mora da vodi računa, jer selo je sačuvalo Srbiju, a ako je neko sačuvao selo, onda je to upravo žena. Zato Ministarstvo rada predlaže novi zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, gde bi prvi put bila predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene”, rekao je Tanjugu ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Izvor: www.ecofeminizam.com

output_nm92kd

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla

Potreba za izmenom zakona: Porodiljama treba obezbediti makar minimalac

Oglasna Tabla

Titovim „Plavim vozom“ do Užičke republike

Oglasna Tabla

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Данас су Свети Врачи – Свети Козма и Дамјан

Oglasna Tabla

Danas oblačno i hladnije

Oglasna Tabla

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla