15.8 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

OD 1. SEPTEMBRA UNIFORME I ZA NASTAVNIKE?

djak

Prvi rezultati ankete o uvođenju uniformi u škole pokazuju da 50 odsto škola, odnosno roditelja podržava taj predlog, Prvi rezultati ankete o uvođenju uniformi u škole pokazuju da 50 odsto škola, odnosno roditelja podržava taj predlog, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On pojašnjava da Ministarstvo prosvete želi da uniforme u škole bude uvedeno na bazi dobrovoljnosti, dok se ne stvori “kritična masa i uniforme uvedu u sve škole”.

Oni koji su se izjasnili protiv uniformi svoj stav najčešće pravdaju finansuijskim momentom i da je to dodatni namet na roditelje, a manji deo ima otpor jer smatraju da je to vraćanje kecelja iz perioda socijalizma.

“To nije klasična kecelja, to je dobra unificirana školska odeća. U celom svetu koji brine o obrazovanju – SAD, Kina, postoji dres kod, ponašanje i oblačenje u školi”, rekao je Šarčević za Tanjug.

Polemika se najčešće vodi oko toga ko će da plati uvođenje uniformi, a ministar kaže da i taj problem može lako da se prevaziđe. On navodi da j se javljaju komapanije koje žele da budu sponzori, lokalne samouprave, a i same škole koje iz ličnih prihoda mogu da finansiraju uvođenje uniformi.

CECA GIF (2)

“Ne želimo nikoga silom da nateramo na taj projekat. Ako od septembra uniforme uvedemo u 50 do 60 odsto škola, a u toku naredne školske godine da dođemo do više od 75 odsto, onda smo pogodili metu”, kaže Šarčević.

U Osnovnoj škole “Aleksa Šantić” u Kaluđerici učenici nižih razreda uniforme nose od 2011. godine, kada je otvorena nova osnovna škola “Miloje Vasić”,a deo učenika prešao u nju.

Kako bi razlikovali svoje učenike, direktor škole Radivoje Miljić kaže da je predložio Savetu roditelja uvođenje uniformi, što je jednoglasno prihvaćeno.

“Preuzeli smo na sebe kupovinu uniformi da se roditelji ne bi trošili”, kaže Miljić za Tanjug i dodaje da je uniforma važan deo sazrevanja učenika i zaštitni znak jedne škole.

On kaže da je plan da od septembra uniforme budu uvedene za učenike viših razreda osnovne škole, ali i za nastavnike.

Izvor: Tanjug

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Olivera Jevtić se sprema za svoje šeste Olimpijske igre: Kad pogledam neke Amerikanke, još sam mlada

Oglasna Tabla

Zlatna Lidija Trmčić na turniru „Trofej Rakovice 2019“

Oglasna Tabla

Javna rasprava o programskim sadržajima Javne medijske ustanove RTS

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. novembar (ponedeljak)

Oglasna Tabla

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla