ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од 1. маја јефтинији гас за привреду, за домаћинства цена иста

Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да ће гас за индустријске потрошаче од 1. маја појефтинити за око 15 одсто, док цена за домаћинства остаје иста.

Како наглашава, ни ова тренутна цена није реална.

„Створили су се услови да гас појефтини за индустријске потрошаче и оне који су на слободном тржишту који чине количински 85 одсто потрошача“, рекао је он за ТВ Прва.

Према његовим речима, од 1. маја неће бити никаквих додатних трошкова и Србија неће вући гас из Мађарске тако да ћемо имати само редовне количине по нафтној формули, тачније две милијарде кубика гаса које су договорили председник Србије и Русије, Вучић и Путин.

„Разлог што сада може да дође до појефтињења је тај што ми сад нећемо трошити у току летњег периода више од три милиона метара кубних дневно гаса, а толико имамо у и том дугорочном уговору, мада и више дневно можемо да повлачимо. Дакле, ту није била никаква манипулација, од стране Владе или Србијагаса“, рекао је он.

Бајатовић је истакао да се још прецизно не зна колико ће бити појефтињење гаса од 1. маја за индустријске потрошаче, али да ће оно бити у зони 15 одсто плус минус један одсто. Он је навео и да је могуће да уколико падане цена енергената појефтине прехрамбени пороизводи.

„Не могу да кажем да ће појефтињење енергената одмах довести до смањења цена прехрамбених производа, јер је то питањеи конкуренције на тржишту. Оно што ја очекујем, је у ствари стабилизација цена на тржишту уз постављање већих степена поверења и додатни пад инфлације, што ће нама свима годити“, рекао је Бајатовић.

Он је навео да предузеће Србијагас уопште није мала инвестициона компанија у српским условима и да је прошле године пословао добро и да су испоштоване све инвестиције.

„Стално причају како је Србијагас губиташ, али ево да вам кажем, прошлу годину смо завршили са 110 милиона евра зараде, односно 200 милиона евра пословне добити, дакле водили смо рачуна шта радимо. Укупни трошкови Србијагаса, а то су ти оперативни трошкови, укључујући и плате, сви су у компанији на нивоу 1,7 одсто“, рекао је он.

Директор Србијагаса је подсетио и да је просечна маржа гаса у 2023. била 4,7 одсто и како је истакао ниједна компанија у региону не ради са тако малим маржама. Он је казао и да када је реч о цени енергената на светском тржишту, велике силе ће водити рачуна због својих интереса, а не због ће малих земаља, да задрже цену нафте у неком коридору који је прихватљив за светску привреду. Бајатовић је казао и да се ситуација на плану енергетике у свету стабилизовала после кризе короне и како је нагласиио никад више неће бити гас по цени од 70 долара.

„Погледајте билансе енергетских компанија. Они су зарадили на енергетској кризи много више него фармацеутске компаније на корони. Све је оријентисано само на зараду и само на капитал. Нема ту милости, нема ту социјалних питања“, закључио је директор Србијагаса.

Извор: ГЗС/Б92

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа