ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од 1.јануара поскупљују цигарете, најјефтиније 310, најскупље 600 динара

Све пушаче у Србији од 1. јануара 2023. године очекује „нови удар“ на кућни буџет

Од 1. јануара све врсте цигарета у Србији ће поскупети за још 10 динара, тако да ће се најјефтинија паклица продавати за 310 динара, а најскупља ће ићи и до 600 динара.

Од када је усвојен акцизни календар крајем 2020. године, цигарете поскупљу два пута годишње, у просеку за по 10 динара. Једно поскупљење је почетком године, док је друго и последње било у јулу ове године. Подизање цена паклица трајаће све до 2025. године.

Усклађивање са стандардима ЕУ
Уз њега се на цену цигарета зарачунава и пропоционалан акциза од 33 одсто, која би требало да остане и наредних година непромењена. На све то се додаје и ПДВ, па због увећаних државних намета, произвођаћи ће повећати цену за 10 динара због чега ће најефтиније задовољство пушаче коштати 310 динара а они који воле квалитетнији дуван, мораће из џепа да издвоје око 600 динара.

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Таква пракса, по којој се због акцизног календара, два пута годишње увећавају акцизе, наставиће се у наредне три године што значи да ће овај државни намет своју вредност променити још шест пута, ако не рачунамо ову која ће се десити за који дан, како би се наредних година достигли стандарди који важе у ЕУ.

Веће цене и за електронске цигарете
По тим стандардима треба очекивати да ће пушачи у Србиј цену свог уживања плаћати исто као они у земљама ЕУ. За наше прилике у неким државама, попут Ирске где за паклицу цигарета треба издвојити и девет евра, то је изузетно скупо. Ипак,у другим државама је дуван јефтинији па се тако у Аустрији просечна цена по паклици креће 5,1 евро, у Чешкој 3,53 евра, Мађарској 3,9 евра, Словенији 3,69 евра, у Италији 4,9 евра, док је у Бугарској само 2,5 евра.

И износ акцизе на течности за пуњење електронских цигарета увећава се за динар по милиметру, што значи да ће и они који их користе плаћати скупље свој ужитак а поскупеће и несагоревајући дуван.

Извор: 24седам

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја