OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Od 1. januara jeftinije usluge i rad izvršitelja

Izvršiteljske usluge uskoro će biti znatno jeftinije pošto je Ministarstvo pravde izradilo tekst nove tarife koja će se primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine, pišu beogradski mediji.

Prema njihovim navodima, novim tarifama je drastično redukovan broj odluka koje će javni izvršitelj moći da naplaćuje, ali i smanjen broj radnji koje će tarifirati.

Predviđeno je da ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju, naknada izvršitelju umanjuje se za 60 odsto.

Takođe, ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje.

Izvršitelj više neće moći da naplaćuje rešenje o izvršenju u onim predmetima u kojima on, a ne sud, odlučuje o predlogu izvršenja.

Takođe, neće moći da tarifira pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem, a Pravosudni informacioni sistem, omogućava elektronsko povezivanje izvešitelja sa različitim bazama podataka drugih državni organa, npr. sa bazom MUP, o prebivalištu.

Javni izvršitelj, takođe, neće moći da tarifira ni održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari.

Ujedno biće smanjeni i troškovi dostavljanja i drugih pojedinačnijh radnji.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za beogradske medije da se od 1. januara očekuje dosta povoljniji položaj dužnika nego što je bio do sada, dok se kontrola nad radom javnih izvršitelja povećava.

Kako je objasnila, nove izmene zakona onemogućiće nagomilavanje troškova dužnika.

„Tako, za dug za komunalne usluge do 5.000 evra, više neće moći da se proda jedina nepokretnost fizičkog lica. Izvršitelji neće moći da uzimaju dve trećine plate i penzije, odnosno polovinu za minimalce, a od izvršenja je izuzeta i sva dodatna finansijska podrška porodicama i deci“, rekla je Kuburović.

Kako prenose „Novosti“, ona je navela da se od marta uvodi e-aukcija kao novi transparentan i fer način javne prodaje nepokretnosti dužnika, kako bi se izbegle moguće malverzacije.

Kuburović je za „Blic“ rekla da je Ministarstvo pravde, zajedno sa izmenama zakona, radilo i na izmenama tarife, koje će znatno smanjiti troškove koje može da naplati javni izvršitelj, dok se određene radnje više neće ni naplaćivati.

Ona je istakla da se nastojalo da se novim tarifnikom spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice duga.

„Tako, na primer, za radnje koje izvršitelj danas može da izvrši elektronski ’’na klik’’ apsolutno nema nikakvog osnova da budu naplaćivane. CIlj nam je da se izvršni postupak što više vodi u elektronskoj formi, čime će se dodatno smanivati i njegovi troškovi, a to znači i manje troškova za građane i privredu“, objasnila je ona.

Ovaj tarifnik stupiće na snagu istovremeno kada i novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kojim je takođe smanjen prostor za neosnovano uvećavanje troškova izvršnog postupka na teret dužnika, navode „Novosti“.

Prema sadašnjim tarifama, podsećaju, izvršitelji naplaćuju od 1.800 do 500.000 dinara.

Izvor:Tanjug/Ilustracija, foto: Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jovana i Marko iz Užica venčali se kao nekada u narodnoj nošnji (FOTO)

Oglasna Tabla

Arilje-dve reke

Oglasna Tabla

Potvrđeno je 11 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Učenici od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, stariji i u školi i onlajn

Oglasna Tabla

Registrovana prva vakcina protiv korona virusa

Oglasna Tabla

Kiflice sa sirom i kobasicama: Bude apetit i na pogled!

Oglasna Tabla

SB „Čigota“ izašla iz sistema kovid bolnice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 11. avgust

Oglasna Tabla

Neću da mi kurve I kriminalci budu uzor deci! Potresne rečI Dragana Bjelogrlića odzvanjaju balkanom

Oglasna Tabla