ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Од 1. јануара грејање скупље и у Ужицу (ВИДЕО)

Грејање ће у Ужицу од 1. јануара наредне године бити скупље за 17,8 одсто, одлука је Градског већа
Градско веће Ужица уважило је захтев ЈП „Градске топлане Ужице“ и одобрило је повећање цене грејања у току ове зимске сезоне.

Директор тог јавног предузећаБранко Филиповићистиче да је ово је био изнуђен потез, јер више од 74 одсто расхода односи се на набавку енергената, саопштили су из Града.

Подсетио је да је Градска топлана, по методологији о усклађивању цена која проистиче из Закона о енергетици, још у септембру поднела захтев за нову цену грејања.

– Тај захтев је усвојен са одложеном применом од јануара следеће године, значи за рачуне који долазе у фебруару. Грејање ће поскупети за 17,8 процената, што за просечан стан на територији града Ужица значи увећање од око 1.000 динара на месечном рачуну – рекао је Филиповић.

Према његовим речима, цене енергената мењају се свакодневно, с обзиром на глобалну енергетску кризу.

– Сагледавајући наш биланс види се да преко 74 посто свих наших расхода иде за енергенте- рекао је он, и навео да је повећање расхода за мазут више од 40 посто, за гас више од 10 посто, а пелет за 30.

– За струју су готово 100 посто повећани расходи, а најављено је од јануара наредне године додатно поскупљење и гаса и струје, тако да је ово поскупљење грејања био изнуђени потез како бисмо одржали квалитет грејања и уопште грејну сезону до краја – додао је он.

Филиповић каже да се чекао задњи моменат и да су први удар поскупљења енергената прихватили „Градска топлана“ и Град, али да то више није могуће.

Напомиње и да се чекала Уредба о енергетски заштићеном купцу, којом држава стаје иза најугроженијих.

Из Града кажу да додатни проблем представља и количина енергената која је неопходна за грејну сезону. Ужице је неславни рекордер у Србији по количини испоручених киловат-часова по квадратном метру за грејање, са преко 140 киловат-часова. Толико расипање енергије настаје због конфигурације терена илошег степена енергетске ефикасности у објектима.

Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока