ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Очекује се да цена малине ове године износи од 600 до 800 динара

Ове године може се очекивати цена малине од 600 до 800 динара за килограм, пре свега, јер су поскупели хемија, репроматеријал, радна снага и ђубриво, изјавио је председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић.

– Цена малине од 800 динара је нека средња цена од 250 динара која је била пре две године – оценио је Радовић за „Нову економију“.

Он сматра да цена може може и да премаши 800 динара, у зависности од тога какви ће ове године бити временски услови, јер би у случају мањих приноса била већа тражња за малинама.

– Малина је у веома лошој кондицији, слабог израстања, (стабљика је) веома кратка и можемо слободно рећи да ће то бити мањи род него прошле године – оценио је Радовић.

Цена малине прошле године је, како подсећа, била солидна, сорта виламет плаћена је од 420 до 450 динара по килограму, а извозна цена малине која није пребирана у хладњачама „кретала се и креће се од 700 до 900 динара“.

– Чак имају и те веће цене малине које иду за Јапан, крећу се од 11,5 до 12-13 евра – додаје Радовић.

Сорта фертоди је, како напомиње, скупља за 15-20 динара, а микер је 30-40 динара скупљи него виламет.

Постоје и јесење сорте које се беру два пута годишње, попут енросадире, а њена цена била је убедљиво најјача.

Сорта енросадира се, како објашњава Радовић, гаји на пет до десет одсто укупне површине под малињацима у Србији, у стакленицима и на малињацима опремљеним противградним мрежама.

– Задње брање енросадире у Србији се кретало од 600 до 1.000 динара по килограму, то је негде септембар, октобар, до првог снега и то су задње цене свеже малине на тржишту Србије – истакао је Радовић.

Он је подсетио да су прошле године, када је била суша и када су температуре на подручју целе Србије биле високе, најбоље прошли малињаци који имају наводњавање, па им је било добро израстање саднице за ову годину, а и род је, по његовој оцени, био феноменалан.

Битан фактор који утиче на овогодишњи род малине је садни материјал, па се у наредним годинама треба фокусирати на његову замену, коју иначе субвенционише држава, са 60 до 65 одсто, навео је Радовић.

АгроТВ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА