Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Обука за представнике политичких субјеката, удружења грађана и представнике локалне самоуправе

У циљу унапређења сарадње са представницима локалних самоуправа, политичких субјеката, организација цивилног друштва и медија и успостављања професионалних стандарда у извештавању о спречавању корупције у Србији, Aгенција за спречавање корупције организовала је 21. марта 2023. године, у просторијама и уз подршку Скупштине града Ужица, обуку на којој су учесници упознати са делом законских надлежности и овлашћења Aгенције.

 

Обуке се, према речима Алмире Медуњанин из Агенције за борбу против корупције организују за представнике политичких субјеката и група грађана, а у циљу превенције даљих повреда Закона о финанисрању политичких активности и ради детаљнијег упознавања са основним обавезама које произилазе из поменутог закона.

“Пре свега упознаћемо их са обавезом подношења годишњег извештаја о финанисрању чији рок се приближава. Такође, предмет ових обука су и извори и начин финансирања политичких странака, забране које произилазе из финансирања политичких активности, као и надлежности и поступци које Агенција води у случају повреде закона. На овај начин Агенција превентивно делује да политички субјекти извршавају своје обавезе у складу са законом”.

Денис Јанковић виши саветник за правне послове у Агенцији за борбу против корупције говорио је на тему “Процена ризика од корупције у прописима локалне самоуправе”, како би се  учесници упознали са Методологијом за процену ризика од корупције у прописима, значајном  за израду аката локалне самоуправе.

“Наш задатак је да утичемо превентивно на побољшање квалитета прописа које анализитрамо и које органи државне управе имају обавезу да агенцији достављају, тако да ми препознајемо корупцију у прописима. Трудимо се да пропис побољшамо на начин да смањимо, што је више могуће, простор за коруптивне ефекте одређених одредби тако што дајемо препоруку и указујемо на конкретне факторе ризика. Циљ мог предавања је да представницима локалне самоуправе покажемо на који начин Агенција гледа на прописе, јер законодавац гледа на један начин, а агенција гледа само и пре свега из домена могућег коруптивних ефеката тог прописа”.

Како је ова тема и специфични циљ овогодишњег конкурса Aгенције за доделу финансијских средстава организацијама цивилног друштва намењених спровођењу пројеката из области спречавања корупције, обуку су пратили и представници цивилног друштва и медија.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Родитељи би да бирају учитељицу за своје дете, а да ли је то паметно?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција Планинарског клуба Торник на планини Торничка Бобија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пси луталице у драгачевском селу Горачићи у домаћинству Станковића растргли три овце и четворо јагњади

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ангажовање додатне тешке механизације и процена штете

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Слободанком Станков (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршница Базума у Ужицу: Џез на српски начин

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА