3.8 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

OBNOVA TESLINOG PRVENCA NA ĐETINJI

CECA GIF (2)

Stara hidrocentrala na Đetinji, zvana „Pod gradom”, prva u Srbiji po Teslinim principima naizmeničnih struja, pretvorena u ovo vreme u jedinstven muzej tehnike, i sada, 117 godina otkako je izgrađena, proizvodi struju. I to na originalnim „Simensovim” mašinama, postavljenim ovde 1900. godine. Ovoj „staroj dami”, kako najavljuju iz Elektroprivrede Srbije, uskoro predstoji obnova koja treba da produži njenu dugovečnost.

„Zbog velikog istorijskog značaja, elektrana ’Pod gradom’ biće rekonstruisana tako da postojeći agregati zadrže autentičnost i duh perioda u kojem su građeni. Agregati će ostati netaknuti kao muzejski eksponati i svi predviđeni radovi biće u saglasnosti s uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo”, piše o tome „EPS energija”, glasilo Elektroprivrede Srbije, pa najavljuje da je početak radova predviđen za ovu godinu, a završetak u prvoj polovini naredne.

I ne samo to – EPS planira da u ovoj godini obnovi i druge male hidroelektrane na području zapadne Srbije. Ti radovi deo su projekta rekonstrukcije 15 malih hidroelektrana, finansiranog iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Navodi se da će „male HE, među kojima su pojedine starije i od 100 godina, dobiti novu opremu, čime će produžiti radni vek za novih 30 do 40 godina i povećati kapacitete za proizvodnju električne energije”.

Uz najstariju, u Užicu će biti obnovljena i stara hidroelektrana „Turica”, koja je počela sa radom 1929. godine. Nedavno je raspisan tender za izbor izvođača radova na sedam malih HE, među kojima su i obe na Đetinji. Investicije potrebne za rekonstrukciju dve užičke elektrane procenjuju se na oko dva miliona evra.

„Te elektrane su veoma stare i nisu u funkciji zbog dotrajalosti opreme i objekata. Neophodno je da se rekonstruišu svi objekti na tim elektranama, što podrazumeva radove na mašinskoj zgradi, aparatima, vodozahvatima, kanalima i svim pratećim objektima, kao i ugradnju nove opreme. Planirana godišnja proizvodnja male HE ’Turica ’ nakon rekonstrukcije iznosiće oko dva miliona kilovat-sati godišnje, dok će ’Pod gradom’ proizvoditi oko 1,5 miliona kilovat-sati električne energije godišnje”, navodi „EPS energija”, pa u vezi s drugim takvim objektima u ovom kraju dodaje da je planirano da se radovi u elektranama u Prijepolju i Priboju obave tokom 2017, a u Ivanjici u prvoj polovini 2018. godine.

Od svih pomenutih hidroelektrana, ipak, prva užička – pred kojom je spomenik Tesli – najpoznatija je i najposećenija. Pohodi je godišnje nekoliko hiljada ljudi, kaže Nikola Gogić, direktor užičkog Narodnog muzeja, ustanove koja je nadležna za prihvat posetilaca u toj elektrani i njenu prezentaciju kao vrednog spomenika tehnike i kulture pod zaštitom države.

– Stara centrala je tehničko blago jedinstveno na ovim prostorima. Struju u njoj proizvode originalni „Simensovi” generatori iz 1900. godine, a na jednom ćirilicom piše „Simens-Halske”, uz karakteristike te mašine. Oni se u pogon puštaju povremeno, uglavnom kad su u poseti stručne ekskurzije, strane delegacije i slično. Na ovoj centrali ima šta da se obnovi i uradi, to će mnogo značiti. Apelujem na ministarstva i Vladu Srbije da se ova centrala sačuva kao najviša vrednost i ne prepusti prodaji. To sam nedavno rekao i ministru kulture kad je posetio Užice, i on se složio s tim. Takođe, smatram da EPS treba više pažnje da pokloni čuvanju ovog objekta, koji je mesecima bio bez čuvara zbog, kako su objasnili, neuspelog tendera. Zato se nedavno dogodila i provala u centralu, koja je pod deset-kilovoltnim naponom, kad je provalnik ušao preko krovnog prozora i unutra izvršio premetačinu – ističe Gogić.

Izvor:politika.rs/Tekst:Branko Pejović

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla