ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Објављени нови услови за улазак у шенгенску зону за наше грађане.

Грађани Србије тренутно могу да путују у европску шенгенску зону без визе или било каквог претходног одобрења, али од 2023. године то више неће бити могуће без подношења онлајн захтева кроз Европски систем за одобравање путовања (ЕТИАС).

Према првим плановима, ЕТИАС је требало да постане оперативан већ у јануару, затим је пролонгиран за мај 2023. године, али се сада очекује да примена тог система стартује у новембру следеће године, што је објављено и на званичној страници Европске уније.

Онлајн формулар за пријаву подносиће се на званичној ЕТИАС веб страници или мобилној апликацији, које ц́е бити покренуте када ЕТИАС постане оперативан. Пријаву би требало попунити најкасније 96 сати пре датума путовања, а у њој је потребно навести адресу е-поште, затим податке о пасошу, као и личне податке.

Последњи корак је плаћање накнаде за пријаву путем кредитне или дебитне картице. Накнада за пријаву износиће седам евра за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година. Накнада у износу од седам евра наплац́ује се приликом подношења пријаве и то је једина накнада коју је неопходно платити. Малолетници и лица старија од 70 година добиц́е ЕТИАС бесплатно.

Процењено је да ће процес пријаве трајати око десет минута, а одобрење би требало да се добије у року од неколико минута од тренутка подношења пријаве. Добијено одобрење важиће три године и у том периоду број путовања у земље ЕУ није ограничен. Уз ЕТИАС, грађани Србије моћи ће да остану у Европској унији највише 90 дана у периоду од 180 дана.

Kako se navodi na stranici schengenvisainfo.com, malo je verovatno da će građanima Srbije biti odbijen zahtev za ulazak u Evropsku uniju kada ETIAS bude pokrenut. Ipak, prijava za ETIAS mogla bi biti odbijena ukoliko podnosilac ima kriminalnu prošlost, predstavlja opasnost za društvo ili se nalazi na listi za praćenje putovanja u vezi sa osumnjičenim teroristima. Takođe, razlog za odbijanje može biti i davanje lažnih informacija tokom prijave, kao i putovanje iz oblasti sa epidemijom/pandemijom, zbog čega podnosilac prijave može predstavljati opasnost po javno zdravlje.

Држављани Србије ће тако од новембра 2023. године морати да имају ЕТИАС за улазак у следец́их 30 земаља: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску. Сходно томе, грађанима Србије ц́е бити потребан ЕТИАС и да би посетили следец́е европске микродржаве са отвореним границама: Монако (преко Француске), Сан Марино (преко Италије) и Ватикан (преко Италије).

Слична пракса већ постоји у САД, Канади и Аустралији, док сама идеја о увођењу ЕТИАС одобрења датира још од 2016. године. Систем би требало да допринесе смањењу актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на 63 државе које нису чланице Европске уније, али чији грађани могу да путују без виза у шенгенску зону.

Извор: Блиц

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја