4.4 C
Uzice
26 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Obilne padavine izazvale probleme u delu opštine Gornji Milanovac odsečeno 20 domaćinstava, u Ljigu i Aranđelovcu proglašena vanredna situacija, potop u Mladenovcu (video)

U proteklim satima na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je preko 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima.

U PROTEKLIM satima na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je preko 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima. Kuće meštana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije. Loznička reka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem.

Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo reke se povećava tako da su meštani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cev od gasa.

„Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem“, rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani reka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvek ne pravi problem meštanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska reka i planinski potoci. U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

Loznička reka u Čačku

I u opštini Topola iako kiša nije bila jakog inteziteta, ali zbog već povećanog vodostaja reka od prethodnih padavina izlila se Kamenica.

„Time su se poplavljeni obodni delovi Topole, najviše zaseok Mitrovčić gde imamo par kuća koje su ugrožene. Zbog radova na produbljivanju korita reke Jasenice ona se nije izlila. Najveći problem su nam mali potoci kao što je Rakićević u selu Božurnja, gde pola sata pljuska može da napravi potop“, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

Prema njegovim rečima, za sada imaju prijavu da su četiri domaćinstva ugrožena time što je voda prodrla u podrume, a šteta je napravljena i na tek popravljenim makadamskim i atarskim putevima.

Nevreme u Kosjeriću

Obilna kiša pala je i u Ivanjici, ali nije izazvala dodatne probleme i poplave. Međutim, zbog loših vremenskih uslova mašine nisu mogle da krenu u golijska sela gde su pojedina domaćinstva i dalje odsečena.

„Stanje na teritoriji opštine je stabilno, a uspeli smo i da rešimo proble sa vodosnabdevanjem. Trenutno se proizodi 80 litara vode što je dovoljno da svi meštani budu snabdeveni“, izjavio je za Glas zapadne Srbije zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Zbog nemogućnosti da sami saniraju štetu nastalu od nevremena lokalna samouprava zatražila je pomoć državnih službi.

„Delagacija vojske stigla je na Goliju i idemo da obiđemo teren, a stigla je pomoć i uvidu mehanizacije, kako bi što pre uspeli da osposobimo seoske puteve za prolaz“, istakao je Mitrović.

POSLEDICE NEVREMA U KOSJERIĆU: KOMUNALCI POKUŠAVAJU DA OSPOSOBE PUTEVE

U nevremenu u petak opština Kosjerić pretrpela je velike štete, pre svega na putevima i usevima, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik opštine Žarko Đokić.

„Trenutno su na terenu ekipe komunalnog preduzeća kao i opštinske ekipe. Štetu ćemo tek utvrditi, a prvenstveno radimo na osposobljavanju putnih pravaca kako bismo obezbedili normalno funkcionisanje saobraćaja“, rekao je Đokić.

Najviše štete pretrela su sela Brajkovići, Galovići i Tubići, gde vatrogasci na terenu izvlače vodu iz podruma i kuća.

VANREDNO U LjIGU

Zbog nevremena, velike količine vode u subotu su se izlile u Kačeru, području opštine Ljig. Neprohodan je zbog toga bio put Ljig – Kozelj, zbog čega je u jednom trenutku bilo nemoguće prići ovom selu, a bujica je, saznajemo, odnela i deo kolovoza za Belanovicu. Zbog problema sa vodenom stihijom i usled padavina u zapadnoj Srbiji u opštini Ljig proglašena je vanredna situacija.

U ostalim selima kačerskog kraja poplavljena su brojna domaćinstva, njive, usevi, odneti su putevi i mostovi. Do sela je ipak moguće doći, te nadležne službe mogu da intervenišu i pruže pomoć, ukoliko je potrebna. Poplava je štetu nanela i u Ivanovcima. Inače, i pre dve nedelje jako nevreme izazavlo je poplave u Kačeru.

Foto V. Ivanović

– Padavine ovoga puta nisu bile velike, ali je popustila brana u Garašima, što je pričinilo velike probleme, ne samo u kačerskom kraju, već na području cele lokalne samouprave, ali je najvažnije da nije bilo žrtava – kaže Dragan Lazarević, predsednik Opštine Ljig. – Sve nadležne stručne službe opštine zajedno sa vatrogascima su na terenu. Nastojali smo da pronađemo način kako da priđemo žiteljima Kozelja, do koga je zbog poplave put bio neprohodan. (B. PUZOVIĆ)

VANREDNO I U ARANĐELOVCU

U Aranđelovcu je zbog obilnih padavina uvedena vanredna situacija, prenosi RTS.

Reka Kubršnica, oštetila je deo puteva, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti u centru Aranđelovca, a bujice su nosile i putnicka vozila, navodi Javni servis.

U Aranđelovcu su intervenisale vatrogasne i ekipe Hitne pomoci.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak snažnih padavina u Aranđelovcu.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Aranđelovac poplava , od siline vode automobil mi je prešao čitavih 30-ak metara od bele zgrade na početku snimka do snimka srebrnog karavana na sred ulice pic.twitter.com/fkZYDgbthK— Štrudla (@NenadStrudla) July 7, 2018

POPLAVLjENE ULICE U MLADENOVCU

Snažna kiša koja je padala tokom noći na većem delu teritorije Srbije, napravila je probleme žiteljima Mladenovca, što se vidi i na video snimku koji kruži na društvenim mrežama.

Mladenovac brale!Al uvek je ovako,ne sikiramo se vise. pic.twitter.com/DT81ItCo6H— Ivica Milenkovic (@IvicaMilenkovi4) July 7, 2018

UPOZORENjE AMSS

AMSS je upozorio da promena vremena koja donosi kišu i mokre kolovoze može biti uzrok većeg broja saobraćajnih nezgoda.

„Zbog mogućeg nanosa veće količine zemlje i mulja povećava se klizavost puta, smanjuje stabilnost i otežava upravljanje vozilom. Učestali odroni karakteristični su za ovakve vremenske prilike, a predstavljavaju još jednu veliku opasnost u saobraćaju, pa se apeluje na vozače da budu oprezni“, stoji u saopštenju AMSS.

VANREDNA SITUACIJA U DELU OPŠšTINE GORNjI MILANOVAC, DVADESET DOMAĆINSTAVA ODSEČENO

Nevreme koje je prethodne noći zahvatilo područja mesnih zajednica Trudelj i Dragolj nanelo je nezapamćenu štetu infrastrukturi, a štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac proglasio je vanrednu situaciju u tim selima.

Dejan Kobačević, šef Štaba i predsednik opštine, rekao je tokom obilaska terena da su bujice nastale nakon sinoćne kiše bukvalno odnele kompletnu infrastrukturu u Trudelju i Dragolju.

„U Trudelju imamo veliki problem sa mostom koji vodi u zaseok Matići. Njega je bujica vode bukvalno pomerila. Ljudi koji žive u tom delu ne mogu da dođu do svojih kuća. Sva raspoloživa mehanizacija opštine Gornji Milanovac nalazi se u ova dva sela“, rekao je Kovačević.

U Dragolju je, dodao je, dvadeset domaćinstava odsečeno i ne postoji način da se tim domaćinstvima priđe. Predsednik mesne zajednice Trudelj Zoran Matić izjavio je da je nevreme sinoć bilo jače i gore nego prethodnog puta, te da je ponovo uništilo sve.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla

Duplirana sredstva za mere smanjenja zagađenosti vazduha u Užicu

Oglasna Tabla

Srpsko-Rusko veče

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Znameniti profesori Užica“ u čajetinskoj biblioteci

Oglasna Tabla

U Užicu formiran Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS)

Oglasna Tabla

Napravite domaću nutelu sa samo 3 sastojka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Danas sunčani intervali, uveče kiša, sneg na planinama

Oglasna Tabla

Tri pehara za mlade košarkaše Šampiona u Beogradu (FOTO)

Oglasna Tabla