2.6 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Obeležena godišnjica bitke na Kadinjači

Na današnji dan, pre tačno 77 godina, borci Radničkog bataljona položili su svoje živote na Kadinjači. Oni su, na Kadinjači, branili odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ-a, partizanskim odredima i bolnici, ali su branili i Užičku republiku, jedinu slobodnu teritoriju u ratom okupiranoj Evropi.

Predsednik Skupštine Grada Užica, Branislav Mitrović je odajući poštu herojima Kadinjače rekao: „Danas smo ovde da odamo poštu ljudima koji su hrabro branili svoj grad i slobodu kao neprikosnovenu vrednost, svesni da bez žrtve i odricanja nema uspeha u borbi protiv okupatora. 29.novembar je datum koji nas podseća na njihovo stradanje, bolna i svetla tačka naše istorije. Dan u kome je na ovom mestu Radnički bataljon vodio svoju poslednju bitku. Dan u kome je prestala da postoji Užička republika, jedina slobodna teritorija u ratom okupiranoj Evropi.“

„Naš dug je da pamtimo žrtve i sve one koji su duboko verovali da je sloboda vredna i onog najvrednijeg što svako od nas ima, a to je život, birajući put otpora i borbe protiv svih i svega što je stajalo na putu dostojanstvenog života i slobode. Da zaboravimo ne smemo, da pamtimo je naša obaveza prema svima koji su život dali suprostavljajući se pošasti fašizma uvereni da je život vredan samo ako ga čovek živi u slobodi“, rekao je Mitrović.

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla

Duplirana sredstva za mere smanjenja zagađenosti vazduha u Užicu

Oglasna Tabla

Srpsko-Rusko veče

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Znameniti profesori Užica“ u čajetinskoj biblioteci

Oglasna Tabla

U Užicu formiran Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS)

Oglasna Tabla

Napravite domaću nutelu sa samo 3 sastojka (VIDEO)

Oglasna Tabla